Ikke vis dødslistene til barna

Mandag klokken 11.30 blir listene over døde og savnede etter flombølgen i Asia offentliggjort. Det blir en sterk påkjenning for mange, og barn og personer som lider av depresjoner bør ikke lese dem.

Publisert
Sist oppdatert

Søndag opplyste justisminister Odd Einar Dørum at antall savnede etter katastrofen vil bli tallfestet og navnene publisert i dag. Trolig vil nettsider og aviser følge opp med bilder av flere av de savnede.

Katastrofe- og krisepsykiatere Dagsavisen har snakket med sier kombinasjonen av og lese navnene og noen ganger se bildene av de savnede og døde vil være smertefult for mange.

- Det blir en ettermiddag preget av uro og angst for mange. Kun å høre tallet på de savnede, slik man har kunnet i flere dager nå, er emosjonelt mye mindre belastende enn det blir å kunne lese de faktiske navnene på en liste, sier katastrofepsykiater Lars Weisæth til Dagsavisen.

- Vi har alle en stor bekjentskapskrets utover våre nærmeste relasjoner. Mandag vil mange finne navn på bekjente de ikke visste var savnet og oppleve sorg. Andre vil oppleve lettelse ved å se at bekjente de fryktet for ikke er på listen. For alle, også de som ikke finner noen bekjente på listene, blir katastrofen mye mer virkelig, fortsetter han.

Weisæth forteller at 20 prosent av den norske befolkningen er disponerte for angstlidelser og depresjon, og bør unngå å lese listene. Barn bør også skjermes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer