Importørene tjener fett

Eksportbedrifter vrir seg i krampe over den sterke norske kronen. Men hvorfor hører vi så lite til importbedriftene?

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

De seneste månedene har avisene og nyhetssendingene vært spekket med historier om eksportbedrifter som sliter på grunn av den sterke norske kronen. Mange har måttet si opp ansatte, eller vri om nøkkelen.

Kronekursen har gjort import billigere.
Kronekursen har gjort import billigere. Vis mer

Men importbedriftene har ikke snakket høyt - og vi kan vel trygt regne med at intet nytt er godt nytt.


Styrker seg med kronen

For når kronen er sterk, er det billig for nordmenn å dra til utlandet - for å feriere eller for å handle. I samme slengen blir det selvsagt svært lukrativt for norske bedrifter å importere varer fra utlandet som de kan selge videre til det norske markedet.

Men hvem i leddet er det som egentlig tjener penger nå - leverandøren, importøren, detaljleddet eller forbrukeren?

Tjener du?

Tror du at den sterke kronen kommer deg til
gode når du kjøper importerte varer? (Avsluttet)
Nei(57%) 116
Delvis (andre tjener og jeg tjener)(25%) 50
Ja(19%) 38
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

- Det er vanskelig å si noe generelt, for det varierer fra importør til importør, hevder Thomas Angell som er direktør i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon.


Han viser dermed til ulike oppgjørsmetoder mellom utenlandsk leverandører og norske importører. For er oppgjørsvalutaen norske kroner, er det den utenlandske leverandøren som tjener fett.

Men er oppgjøret i hvilken som helst annen valuta, er det importøren selv - eller eventuelt noen lenger ned i kjeden - som kan håve inn fortjenesten.

Klikk her for å lese mer om hvem som tjener godt i ulike bransjer.

Går stille i dørene

- Det er helt klart at det er noen som sitter og tjener penger nå, og som går stille i dørene. Det er jo et poeng at det alltid blir fokusert på de som taper, og ikke på at det samtidig faktisk er en del som vinner, sier Christian Riis som er professor ved Samfunnsøkonomisk Institutt ved BI.

Og det er kanskje heller ikke alle eksportbedriftene som har det like ille.

- Et poeng er dessuten at en stor del av eksportbedriftene også er importbedrifter. For eksempel er det mange industribedrifter som også importerer mye fra utlandet. Den negative effekten ved å være eksportbedrift, blir derfor ikke så sterk som noen hevder, sier Riis.

Han fremhever blant annet Norsk Hydro som en av de bedriftene som både importerer og eksporterer mye.

Men hvem i kjeden er det som tjener penger nå?

- Der er nok forskjellig, og avhengig av hvor stor konkurransen er innen hver bransje. Matvarebransjen har vært kritisert for at valutafordelen ikke kommer kundene til gode. Men det er nok også en god del bedrifter som konkurrerer med utenlandske selskaper, og derfor blir nødt til å sette ned prisene til kundene, sier professoren.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer