Impotens kan være farlig

Diabetikere med ereksjonsproblemer bør oppsøke lege snarest, mener eksperter.

Menn med diabetes og erektil dysfunksjon, kan ha større risiko for å få alvorlige hjerteproblemer, viser en ny studie.   Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Menn med diabetes og erektil dysfunksjon, kan ha større risiko for å få alvorlige hjerteproblemer, viser en ny studie. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Menn med diabetes og erektil dysfunksjon (ED), kan ha større risiko for å få alvorlige hjerteproblemer, viser en ny studie fra det kinesiske universitetet i Hong Kong.

Dobbel risiko
I studien, som omfattet 2.306 menn, hadde rundt en fjerdedel av disse problemer med ereksjonen, skriver BBC. Ingen av mennene viste tegn på at de hadde hjerteproblemer da de først tok del i studien, men over de neste fire årene fikk 123 av testpersonene alvorlige hjerteproblemer.

Les også: Blodprøven du ikke tør ta

Det viste seg at mennene med erektil dysfunksjon hadde dobbelt så stor sjanse for å ende opp i gruppen med hjerteproblemer sammenlignet med de uten ereksjonssvikt.

- Utviklingen av erektil dysfunksjon bør være en advarsel for både pasienter og helsemyndigheter for hjerte- og karsykdommer, sier Dr Peter Chun-Yip Tong, som ledet forskningen, til BBC. Han sier at høyt blodsukker kan gi inflammasjon i arteriene til både hjertet og penis.

En lignende studie som tidligere har blitt utført med 300 diabetikere i Italia, viser et lignende resultat.

Test deg selv: Har du ereksjonssvikt?

Mange menn tør ikke snakke med legen om ereksjonsproblemer, sier norsk professor. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Mange menn tør ikke snakke med legen om ereksjonsproblemer, sier norsk professor. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer


- Må oppsøke hjelp
En talsmann fra British Heart Foundation oppfordrer menn med ereksjonssvikt til å ta en legesjekk:

- Mange menn med erektil dysfunksjon ignorerer problemet i stedet for å oppsøke hjelp. Med riktig behandling kan de minske risikoen for slag eller hjerteinfarkt, sier han til BBC.

40 prosent har ereksjonsproblemer
Professor Trond Geir Jenssen, som er medisinsk medarbeider for Norges Diabetikerforbund, sier til DinSide Helse at rundt 40 prosent av menn med type 2 diabetes har ereksjonsproblemer. Men vi må ikke skremme alle disse til å skynde seg til legen av den grunn, sier han:

- Kun en liten gruppe av disse vil oppleve hjerteproblemer.

Hovedproblemet er en åpen tone mellom lege og pasient, siden mange pasienter med diabetes ikke tør å ta opp ereksjonssvikt med legen, sier Jenssen.

Legen bør da lete etter andre sykdommer og se det i sammenheng med andre komplikasjoner, fortsetter han.

Les også: Legen bør snakke om sex

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer