Impulsive menn og deprimerte kvinner

Årsaken kan være mangel på det samme stoffet.

Foto: Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kvinner blir deprimerte, triste og forvirrete. Menn blir derimot irriterte og sinte, tyr til flaska og skjeller ut sjefen eller kona.

Men selv om symptomene er helt forskjellige, kan forklaringen være den samme, nemlig mangel på signalsubstansen serotonin i hjernen.

Det er en av teoriene i Espen Walderhaugs doktorgradsarbeid etter at han og kollegene reduserte serotoninnivået hos en gruppe studenter. Walderhaug, som har avlagt sin doktorgrad ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo, mener resultatene er overraskende.

Les også: Depresjon verst for helsa

- Når man manipulerer noe i hodet på folk, for eksempel med alkohol, forventer vi at kvinner og menn reagerer på omtrent samme måte. Her reagerer de imidlertid helt motsatt: I store trekk så vi at menn ble mer impulsive, mens kvinner ble mer forsiktige, forklarer Walderhaug.

Hovedfunnene ble nylig presentert i tidsskriftet Biological Psychiatry.

Bedre behandlingHan mener funnene kan være med på forklare den store kjønnsforskjellen ved tilstander som assosieres med serotoninmangel, som depresjon og en rekke forstyrrelser knyttet til manglende impulskontroll.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer