Indisk mat holder hjernen ung

Pigmentet som gir curry-krydderet den gule fargen kan også bryte ned “plakket” som finnes i hjernen til Alzheimers-pasiener.

Publisert
Sist oppdatert

Mat med curcumin, et stoff som finnes i curry-krydderet gurkemeie, reduserte lagre av en type proteiner som settes i sammenheng med Alzheimers i hjernen til eldre laboratoriemus.

Og da forskerne spleiset lave doser curcumin og proteiner av den samme typen fra mennesker i et prøverør, ble proteinene hindret i å samle seg, og produksjonen av det som kalles ”Alzheimers-plakk” hindret.

Opphoping av disse proteinene, beta-amyloid proteiner, i hjernen, er et av kjennetegnene på Alzheimers.

- Disse resultatene tyder på at curcumin både kan behandle Alzheimers og redusere risikoen for å utvikle sykdommen, sier medforfatter av studien doktor Gregory M. Cole fra University of California Los Angeles.

Cole og kollegens hans har fått finansiert en liten studie for å undersøke effekten av curcumin på mennesker som lider av Alzheimers.

- Det store spørsmålet er hvor høyde doser vi trenger for å motvirke Alzheimers, og om det er sikkert å bruke for eldre pasienter, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

Disse nye resultatene, som er publisert i nettutgaven til tidsskriftet Journal of Biological Chemistry, bekrefter tidligere forskning på curcumins medisinske verdi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.