Industrien sutrer - blir det verre?

Tallene er klare. Norsk industris konkurranseevne har blitt kraftig forverret de to siste årene.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Hovedgrunnene er en markert styrking av valutakursen, men også klart høyere lønnsvekst enn hos våre viktigste handelspartnere.

Siden våren 2000 har kronekursen styrket seg med om lag 15 prosent.

Lønnskostnadene

Beregningsutvalget anslår en vekst i timelønnskostnadene i norsk industri på 5¾ prosent fra 2001 til 2002. Det danske finansdepartementet presenterte i desember EU-kommisjonens tall for lønnsveksten i industrien hos Norges viktigste handelspartnere.

Når disse tallene veies sammen, anslås veksten i timelønnskostnadene hos handelspartnerne samlet til 3½ prosent i 2002. Kronekursen styrket seg gjennomsnittlig med 7½ prosent. fra 2001 til 2002, målt ved industriens effektive valutakurs. Samlet sett anslås derfor de relative timelønnskostnadene i felles valuta å ha økt med hele 10 prosent fra 2001 til 2002.

Målt i felles valuta lå lønnskostnadsnivået i 2001 hele 25 prosent over snittet hos våre viktigste handelspartnerne.

På bakgrunn av valutakursutviklingen og lønnsvekstanslagene for 2002, anslår Beregningsutvalget at denne forskjellen økte til 34 pst. i 2002.

Lønnskostnadene i Norge ligger imidlertid langt nærmere nivået hos våre handelspartnere når funksjonærene inkluderes i sammenlikningene for industrien.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer