Infeksjoner reduserer astma

Mens smertestillende øker risikoen for å få det.

Basseluskene barna får i seg i barnehagen styrker immunforsvaret og gjør at de senere har 75 prosent mindre sjanse til å utvikle astma enn det hjemmeværnede barn har.  Foto: Colourbox
Basseluskene barna får i seg i barnehagen styrker immunforsvaret og gjør at de senere har 75 prosent mindre sjanse til å utvikle astma enn det hjemmeværnede barn har. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Astma er aktuelt. Kanskje ikke så rart ettersom det rammer omlag 10 -12 prosent av norske barn og åtte prosent voksne. To ferske forskningsrapporter har forsøkt å analysere seg frem til hvorfor antall tilfeller astma har økt bekymringsverdig mye de siste 50 årene.

En av studiene konkluderer med at babyer som går i barnehage fra de er mellom seks og 12 måneder har hele 75 prosent mindre sjanse for å få astma.

Keisersnitt øker astmarisikoen

Utvikler ikke immunforsvaret


Det er forskere ved Manchester University and Wythenshawe sykehus som står bak studien, som er en av de mest omfattende på dette området. De har fulgt 922 barn siden før de ble født og har testet dem annethvert år opp gjennom barndommen.

- Disse resultatene bekrefter våre antakelser om at antall tilfeller astma øker fordi mange barn ikke er utsatt for infeksjoner i tidlig barndom. De som begynner i barnehage i tidlig alder vil ofte bli syke av bakterier med en gang de starter i barnehagen, men på langt sikt vil dette stimulere immunforsvaret deres, noe som vil beskytte dem mot sykdommer senere i livet, sier Adnan Custovic, leder av prosjektet til avisen Mail Online.

Generalsekretær i Norges Astma- og Allergiforbund, Geir Endregard, vet for lite om dette til at han ønsker å kommentere det. For tiden er han mer opptatt av en annen studie som nylig ble publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet Lancet.

Her konkluderer de med at barn som bruker paracetamol én eller flere ganger per måned, har tredoblet risiko for å utvikle astma, eksem og allergiske bihuleproblemer.

- Det er ikke første gang vi har hørt den teorien, men dette er en stor studie som bekrefter noen av våre antagelser. Dersom dette er sant kan kanskje bruk av paracet forklare noe av den voldsomme økningen av astma de siste 50 årene, sier Endregård til DinSide Helse.

Flere barn med astma

Følger utviklingen nøye


Over 200.000 seks- og sjuåringer fra over 30 land har deltatt i studien utført av International Study of Asthma and Allergies in Childhood (ISAAC).

- Resultatene viser at risikoen for å utvikle astma er 20-25 prosent høyere for barn som har brukt paracet. Dette antyder at selv beskjedne mengder av det smertestillende stoffet kan påvirke utviklingen av immunsystemet i de første fasene av barndommen – en fase som anses å være avgjørende for utviklingen av allergier, sier leder for the Medical Research Institute of New Zealand, doktor Richard Beasley, som er en av fagpersonene bak studien.

Han presiserer at man likevel ikke skal la være å bruke paracetamol dersom barnet har høy feber, er dehydret eller har krampe.

- I disse tilfellene er fordelene ved å bruke paracet er større enn de potensielle risikoene.

Siden begynnelsen av 90-årene har bruken av paracetamol fordoblet seg. NAAF mener det er bekymringsfullt dersom sammenhengen mellom medikamentet og sykdommen er så sterk som dette studien har antydet.

- Dette er helt klart noe vi må se nærmere på sammen med myndighetene og eventuelt vurdere hvilke tiltak vi skal gjøre, sier Endregard og legger til:
- Men dette viser hvor viktig årsaksforskning er. Det er sterkt bekymringsfullt dersom vi har et så vanlig medikament med så sterke bivirkninger. Dersom dette stemmer må vi se nærmere på om det er gjennomført tilstrekkelig kontroll.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer