Infeksjoner reduserer astma

Mens smertestillende øker risikoen for å få det.

Basseluskene barna får i seg i barnehagen styrker immunforsvaret og gjør at de senere har 75 prosent mindre sjanse til å utvikle astma enn det hjemmeværnede barn har.  Foto: Colourbox
Basseluskene barna får i seg i barnehagen styrker immunforsvaret og gjør at de senere har 75 prosent mindre sjanse til å utvikle astma enn det hjemmeværnede barn har. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Astma er aktuelt. Kanskje ikke så rart ettersom det rammer omlag 10 -12 prosent av norske barn og åtte prosent voksne. To ferske forskningsrapporter har forsøkt å analysere seg frem til hvorfor antall tilfeller astma har økt bekymringsverdig mye de siste 50 årene.

En av studiene konkluderer med at babyer som går i barnehage fra de er mellom seks og 12 måneder har hele 75 prosent mindre sjanse for å få astma.

Keisersnitt øker astmarisikoen

Utvikler ikke immunforsvaret

Det er forskere ved Manchester University and Wythenshawe sykehus som står bak studien, som er en av de mest omfattende på dette området. De har fulgt 922 barn siden før de ble født og har testet dem annethvert år opp gjennom barndommen.

- Disse resultatene bekrefter våre antakelser om at antall tilfeller astma øker fordi mange barn ikke er utsatt for infeksjoner i tidlig barndom. De som begynner i barnehage i tidlig alder vil ofte bli syke av bakterier med en gang de starter i barnehagen, men på langt sikt vil dette stimulere immunforsvaret deres, noe som vil beskytte dem mot sykdommer senere i livet, sier Adnan Custovic, leder av prosjektet til avisen Mail Online.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer