Inflasjon på 11,2 millioner prosent

Økonomien i dette landet slår nye rekorder.

Publisert
Sist oppdatert

Med den høyeste inflasjonen i verden, har Zimbabwe store utfordringer foran seg. Det politisk ustabile landet lider hardt av sanksjonene fra den vestlige verden.

Offisielle tall fra mandag viser at inflasjonen har steget med hele 9 millioner prosent siden mai, til tross for regjeringens priskontroll, skriver CNN på sine hjemmesider.

Landets finansminister bekrefter tallene, men mener man ikke kan skylde på Zimbabwe alene.

- Situasjonen vår har blitt forverret av ulovlige sanksjoner fra de vestlige stormaktene, og økende matvarepriser er et verdensfenomen utløst av bio-drivstoff, sier Samuel Mumbengewi.

- Men vi vil fortsette å kjempe mot inflasjonen ved å sikre at prisene er realistiske.

Tallene som nå har kommet frem, kommer fra landets statistiske sentralbyrå. Men flere analytikere har karakterisert den offisielle inflasjonsraten som beskjeden, skriver CNN.

Forrige uke gikk en av Zimbabwes største banker, Kingdom Bank, ut og sa at inflasjonsraten var nærmere 20 millioner prosent.

Les også: Inflasjon på 14.210.480 milliarder prosent

Skyldes nasjonal reform

Zimbabwe har opplevd kontinuerlig økonomisk nedtur siden regjeringen startet et reformprogram som har sterkt redusert det kommersielle landbruket.

Ifølge analytikere ble den økonomiske krisen forverret etter det mye omtalte valget den 27. juni i år, da president Robert Mugabes motstander trakk seg fra valget og beskyldte presidenten for vold og valgfusk.

Den økonomiske krisen har videre ødelagt Zimbabwes valuta, og landet opplever nå økt arbeidsledighet og fattigdom.

For bare et år siden rapporterte NTB at IMF forventet en inflasjon i Zimbabwe på 100.000 prosent. Den gang sa IMFs talsmann at de økonomiske utsiktene for landet var elendige. Mon tro hva de tenker nå.

"Renten settes høyt for å holde inflasjonen nede" - les kommentaren her.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer