Inflasjonen tar innskuddet ditt!

Om den effektive renten du får i banken er 3,9 prosent, beholder innskuddet ditt akkurat realverdien. Mange banker har lavere innskuddsrente, og du tjener mye mer på å forsere nedbetaling av gjeld.

Publisert

For at pengene dine skal beholde verdien sin gjennom dette året ved vanlig banksparing, bør du ha en effektiv innskuddsrente høyere enn 3,9 prosent. Etter skatt gir dette en rente på 2,8 prosent, som er nøyaktig det Statistisk Sentralbyrå regner med blir prisstigningen i år. Alle innskuddsrenter lavere enn 3,9 prosent gjør at innskuddet ditt faktisk taper verdi.

Svært lav avkasting

De fleste av de rundt 140 bankene du kan se i vår prisliste, eller beregne avkastingen til gjennom Banksparingskalkulatoren, opererer med en rentesats på bankinnskudd som er like over 3,9 prosent. Norges største bank, DnB, tilbyr for eksempel sine 700.000 privatkunder en innskuddsrente på 4,25 prosent ofr et innskudd på 50.000 kroner. Det gir lusne 0,35 prosent realrente etter skatt.

Mange banker tilbyr også en rente lavere enn 3,9 prosent.

Avdrag er sparing

Det er selvfølgelig mulig å kjøpe andeler i aksjefond eller aksjer direkte. Det finnes også et utall andre spareformer. Men alle innebærer risiko, noe mange mennesker ikke liker. Bankinnskudd er i praksis risikofrie.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer