Influensa eller bare forkjølet?

Nå er det den tiden igjen ...

Mytene om influensa og forkjølelse er mange. Foto: Colourbox.com
Mytene om influensa og forkjølelse er mange. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er et fascinerende fenomen at mens noen går friske og raske rundt hele året blir andre slått i bakken av forkjølelse hver vinter. For noen kan forkjølelse og den litt tyngre influensaen bli et alvorlig problem. Men de fleste av oss får bare slå oss til ro med at det blir noen kjedelige dager i sengen.

Pristest: Forkjølelsesmedisiner

Vi har snakket med lege Siri Helene Hauge i avdeling for infeksjonsovervåking i Folkehelseinstituttet og Roar Pedersen i lommelegen.no og dermed fått avdekket en del usannheter og myter rundt forkjølelse.

Påstand: Influensa er egentlig bare en kraftig forkjølelse.

Sant: - Det er jo slik at begrepene influensa og forkjølelse går litt om hverandre hos mange. Det er ikke bestandig lett for legene å stille riktig diagnose, og det er bare en laboratorieprøve som kan bekrefte om det er influensa eller ikke.

Det er mye forkjølelse og luftveisinfeksjoner om vinteren, så det kan være vanskelig å vite hva som er hva. Men helt enkelt kan en si at forkjølelse skyldes en mer banal virusinfeksjon i nesen og de øvrige luftveier, oftest uten feber. Influensa er langt kraftigere og gir seg utslag i høy feber, sterk sykdomsfølelse og kan føre til alvorlige komplikasjoner, som lungebetennelse, opplyser Siri Helene Hauge i Folkehelsa til DinSide Helse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer