Influensaen er kommet

Folkehelseinstituttet melder nå om vinterens første tilfeller av influensavirus i Norge. Men fortvil ikke: Her er rådene som gjør ubehaget kortvarig.

Publisert
Sist oppdatert

Influensaen er kommet
Folkehelseinstituttet melder nå om vinterens første tilfeller av influensavirus i Norge. Men fortvil ikke: Her er rådene som gjør ubehaget kortvarig.

Av Doktor Bernt Rognlien

Hodepine, ledd- og muskelsmerter og feber i 40 grader som tvinger deg i seng er typisk ved influensa. Du føler deg mørbanket og i tillegg er det ofte hoste, halssmerter og tett nese. Symptomene kommer akutt og kan ligne en vanlig forkjølelse men er oftest mye kraftigere, feberen er høyere og hodepine og muskelsmerter dominerer. Influensaen går vanligvis over etter 6-10 dager.

Behandling
GENERELLE RÅD: Drikk rikelig med væske, gjerne urte-te med salvie, timian, groblad, ingefær, islandslav eller andre urter som gir en tilleggseffekt. Vann, vanlig te eller fruktjuicer er også glimrende. Rikelig med drikke er viktig ved feber særlig for barn og viktig for å holde slimet i nese og hals tynnflytende og motvirke ettersykdommer.

Neseskyllinger med saltvann virker avsvellende på neseslimhinnene, fjerner bakterier og snørr fra nese og bihuler, det brukes både for å forebygge komplikasjoner og behandle (se under bihulebetennelse). Mye frisk frukt og grønnsaker gjør også at du raskere kommer gjennom influensaen.

VITAMINER OG KOSTTILSKUDD: Hold deg hjemme og i sengen de første dagene til feberen er gått ned. Stress er en kraftig immunhemmer - så det er lurt å ta det med ro de første dagene og mobilisere immunapparatet ditt.

C-vitamin sjokk kan være nyttig - gjerne 1-3 gram 3 ganger daglig eller oftere. C- vitamin er en viktig antioksidant som reduserer betennelse og virusaktiviteten i kroppen.

Sink sugetabletter har en positiv effekt på immunapparatet i munn og hals. Bruk en tablett 4-6 ganger daglig, gjerne annen hver time med en gang du kjenner de første symptomene. Sink har også bakteriehemmende virkninger.

Solhatt ekstrakt, 30 dråper 3-6 ganger daglig de første dagene, er an annen måte å stimulere immunapparatet på. Bruk et solhattpreparat laget av friskpresset ekstrakt av hele planten konservert med 20 prosent alkohol, nesten all forskningen som viser effekt er gjort på slike solhattpreparater. Solhatt reduserer plagene og forkorter sykdomstiden og reduserer sjansen for ettersykdommer, men ikke forvent at de fjerner influensaen med en gang. Urter

Svarthyll (bildet øverst) -preparater har virushemmende effekt. Svarthyll, sambucus nigra på latin, kan godt kombineres med solhatt eller brukes alene.

BEHANDLING AV BARN: Barn må få feberdempende medisiner (Paracetamol) ved feber over 39,5 for å forebygge feberkramper som lettere utløses ved så høy feber som influensa ofte gir. Er barnet tett i nesen anbefales saltvann nesedråper eller nesespray, spedbarn kan med fordel få morsmelk som nesedråper. Gi barna litt ekstra C-vitamin i form av en tygge tablett (200mg), samt tran og solhatt. Solhatt kan godt brukes til barn, 15-20 dråper to ganger daglig fra et års alder. Øk til tre ganger daglig fra ti års alder. Barn bør passes på til de er helt friske, de bør ikke slippes ut for tidlig. De skal holdes inne så lenge de har feber pluss en dag ekstra, og få rikelig med drikke og lett mat med mye frukt og grønnsaker. Hvis barnet har mye slim og snør kutter du kumelken til de er helt friske. Barn kan også bruke svarthyll.

ALTERNATIVE BEHANDLINGSFORMER: Akupunktur og homeopatisk medisin kan også brukes for å stimulere immunapparatet og gjøre at influensaen går raskt over. Den nye homøopatiske medisinen oscillo har vist god virkning og kan anbefales.

Hvorfor får vi influensa?
Influensa er en svært smittsom virussykdom som skyldes to typer influensavirus; A eller B, og vi kjenner omkring 100 ulike virus som kan gi influensa. Influensaen kommer hver vinter som en stor eller liten epidemi med mildt eller kraftig sykdomsforløp.

Influensaen sprer seg fra land til land og enkelte år kan den virkelig lage død og pine. Spanskesyken i 1918 rammet nærmere 500 millioner mennesker, og kanskje så mange som 30 millioner døde i dette århundrets største epidemi. Asiasyken I 1957 var også en tøff epidemi, så det er gode historiske grunner til at vi frykter influensaen.

Influensaen er vanligvis en uskyldig og ikke en livstruende sykdom. I dag har store deler av befolkningen en god ernæring - og helsetilstand, og influensa gir da forholdsvis få komplikasjoner.

Når skal du oppsøke lege?
For voksne og barn med hjertesykdom eller kronisk lungesykdom, gamle på alders -og sykehjem, eller andre med sterkt nedsatt immunapparat, kan influensa være en helserisiko og oftere gi komplikasjoner. Disse anbefales å gå til lege for å vaksinere seg hver høst. Vaksinen bør tas minst 14 dager før influensaen kommer. Hvilke virus som angriper varierer fra år til år, influensavaksinen må derfor gjentas hver høst.

Hvis du etter 8-10 dager fortsatt har feber, eller får ny feber etter feber- fri periode, bør du oppsøke lege. Du kan ha fått en lungebetennelse eller bronkitt som ettersykdom. Sting i brystet, langvarig hoste eller gulgrønt oppspytt kan være symptomer på lungebetennelse eller bronkitt.

Mozon.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer