Influensamedisin uten resept

Apotek kan gi ut legemidlene direkte.

- Etter vår vurdering er det viktig at legehjelp er tilgjenglig for dem som har reelt behov for det, sier Apotekforeningen.
- Etter vår vurdering er det viktig at legehjelp er tilgjenglig for dem som har reelt behov for det, sier Apotekforeningen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helseministeren har bestemt at pasienter kan få influensamedisinene Tamiflu og Relenza i apotek uten resept fra torsdag. Et eget skjema og samtale med farmasøyt erstatter resepten.

Ordningen innebærer at pasientene selv fyller ut et skjema med informasjon blant annet om helsetilstand, og at farmasøyten kontrollerer skjemaet og bestemmer hvilken type og styrke influensamedisin som er egnet.

Apotekforeningen er positive til den nye ordningen, som trer i kraft på torsdag.

- Det blir skadelidende hvis folk går mann av huse for å hamstre Tamiflu. Les mer nederst i artikkelen.

Ikke kjøp Tamiflu her!
Forkjølelse, influensa eller svineinfluensa?

Legen må være tilgjengelig for de som trenger det

- Vi deler departementets syn på behovet for raskt å kunne øke tilgjengeligheten av influensamedisin til befolkningen i en situasjon der spredningen av influensa A (H1N1) har økt kraftig. Det har blitt et veldig stort press på fastlegene og legevaktene, både på grunn av stor usikkerhet i befolkningen knyttet til influensavaksinering, og på grunn av akutt behov for Tamiflu.

- Etter vår vurdering er det viktig at legehjelp er tilgjenglig for dem som har reelt behov for det. I denne situasjonen er det naturlig å søke avlastning for legene, og apotekfarmasøytene representerer en kompetent avlastning når deg gjelder legemiddelforsyning, sier fungerende administrerende direktør Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen, i en pressemelding.

Tamiflu er et legemiddel med lite bivirkninger, men som kan ha god effekt for behandling eller forebygging av influensa og svineinfluensa.

Utvidet bruk av egenmelding

Tamiflu som forebyggende

Samtidig går helsedirektør Bjørn-Inge Larsen ut og ber personer i risikogruppen, eller dem med alvorlig sykdom, ta Tamiflu som forebyggende.

- Om du vet at det går influensa i ditt nærområde og du har feber og andre symptomer som tørrhoste, muskelsmerte, sår hals eller snue, og du i tillegg tilhører en av risikogruppene eller har alvorlig sykdom, anbefaler vi at du kontakter fastlegen din eller legevaken med tanke på behandling med Tamiflu, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen, ifølge Dagens Medisin.

Dette utspillet har imidlertid mottatt kritikk.

– Med så mangelfull dokumentasjon synes jeg ikke det er noen grunn til å gi mer Tamiflu/Relenza enn det som er anbefalt, sier lege og seniorforsker Signe Agnes Flottorp ved Kunnskapssenteret, ifølge Dagens Medisin.

Ifølge henne har de fleste tross alt et ganske mildt sykdomsforløp.

– Det er tankevekkende at det blir større oppmerksomhet rundt vaksinering og tablettbehandling enn det er på vanlige fysiske tiltak, som er billigere og har bedre dokumentert effekt når det gjelder å redusere smittespredning og derved forebygge sykdom og død av influensa, sier hun.

Du må ta vaksinen!
Virker ikke mot influensa lenger

Ifølge Statens Legemiddelverk er det godt dokumentert at Tamiflu har en forebyggende effekt så lenge medisinen brukes riktig.

Egne priser på influensamedisin

Det vil være egne priser for Tamiflu/Relenza i den kommende perioden. Det vil være en egenandel (varierer per produkt men ca kr 50) pluss reseptgebyr for helsehjelp i apotek (kr 20). Totalt skal kunden betale ca kr 70 per pakke, ifølge Apotek 1.

Kommer ikke mange til å gå ut og hamstre influensamedisin nå?

- Det er en viss risiko for at enkelte vil ønske å kjøpe Tamiflu for å ha det liggende. Det er det ingen grunn til. Det er 1,5 millioner pakninger på lager, og det skal være nok til alle som blir syke, sier informasjonssjef i Jostein Soldal i Apotekforeningen, og legger til at de oppfordrer bare de som virkelig trenger Tamiflu til å skaffe seg det.

- Da kan vi unngå unødvendig lange køer. Man skal huske at det er mange andre som trenger sine vanlige medisiner, som også blir skadelidende hvis folk går mann av huse for å hamstre Tamiflu. Dessuten risikerer man å ikke få kjøpt, fordi man ikke oppfyller kriteriene, sier Soldal til DinSide Helse.

Apotek 1 oppfordrer alle til å fylle ut skjemaet som må fylles ut for å få influensamedisin på forhånd, så slipper man å bruke tid på dette på apoteket. Her er skjemaet (ekstern lenke).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer