Ingefær kan bremse kreft

Stoffet som gir ingefær smaken kan bremse utviklingen av kreftceller i tarmene, viser ny forskning.

Publisert
Sist oppdatert

Ingefær kan bremse kreft
Stoffet som gir ingefær smaken kan bremse utviklingen av kreftceller i tarmene, viser ny forskning.

Forskerne konkluderte med dette etter å ha gjort tester på mus.

Planter fra ingefærfamilien er blitt brukt i tusenvis av år, og det er tidligere hevdet at den har kreft-hemmende egenskaper.

Den aktive ingrediensen i ingefær er den som gir den smak.

Forskere fra Hormel Institute ved University of Minnesota ga et halvt gram av smaksstoffet i ingefær til mus som var genmodifiserte til ikke å ha immunsystem tre ganger i uken, før de ble utsatt for menneskelige tarmkreft-celler.

Andre mus ble også gitt tarmkreft uten å ha fått smaksstoffet i ingefær.

Kreftsvulstene fikk gro til de var én kubikkcentimeter store, før forskerne avlivet forsøksmusene.

Etter 15 dager hadde 13 svulster av målbar størrelse blitt oppdaget i kontrollgruppen, men bare fire av musene som fikk ingefær-ekstraktet hadde kreftsvulster som var mulige å måle.

Etter 28 dager hadde alle musene i kontrollgruppen målbare svulster, men det tok ti dager til før alle bortsett fra én i ingefær-gruppen hadde utviklet kreft.

Etter 49 dager hadde alle musene i kontrollgruppen blitt avlivet fordi de hadde utviklet kreftsvulster større enn én kubikkcentimeter, mens 12 av musene i ingefærgruppen fremdeles var i live og hadde svulster på i snitt en halv kvadratcentimeter.

- Man har lange trodd at planter i ingefær-familien har behandlende og preventive egenskaper, og det er tidligere hevdet at den motvirker kreft, sier doktor Ann Bode, som ledet forskningen.

- Resultatene tyder på at dette virkestoffet i ingefær kan være effektivt både forebyggende og som behandling av kreft i tarmene.

Flere studier er planlagt i fremtiden.

Kinesisk urtemedisin
En annen studie som ble presentert for den amerikanske foreningen for kreftforskning viste at en slektning av peppermynte kan bremse utviklingen av prostatakreft.

I dette studiet så forskere fra Union College i Nebraska på egenskapene til urten skjeggklokke (scutellaria barbata), som er en slektning av peppermynte, på prostatakreft.

Urten er brukt i kinesisk urtemedisin for å behandle en rekke sykdommer, blant annet kreft i lever og lunger.

Forskerne ga musene, som ikke hadde immunsystem, enten åtte eller 16 milligram ekstrakt av skjeggklokke om dagen, eller en placebo-versjon.

I placebo-gruppen hadde tydelige svulster blitt utviklet etter 19 uker, og etter 32 uker hadde alle prostata-svulster.

Til sammenligning hadde 20 og 30 prosent av musene i gruppene som fikk åtte og 16 milligram skjeggklokke-ekstrakt ikke utviklet kreft.

Da det hadde gått 27 uker var færre enn 30 prosent av dyrene som ikke hadde fått ekstraktet uten svulster, sammenlignet med 50 og 70 prosent i lav- og høydose gruppene.

- I dette tilfellet er den terapautiske virkningen av naturlige urter klinisk holdbar, sier doktor Brian Wong, som ledet studiet.

- Nå som vi fortsetter studiene på skjeggklokke håper vi å finne den samme effekten på mennesker.

Mozon.no, 29.10.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer