Ingen bedre enn Lånekassen

Bør du kvitte deg med hele studielånet når studielånsrenta går opp 1. juli? Dessverre er det fortsatt et godt stykke igjen før det blir lønnsomt å innfri et studielån.

Bilde: Anne Angelshaug.
Bilde: Anne Angelshaug. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med flytende rente på 7,4 prosent fra 1. juli er den effektive renten på et studielån på 200.000 cirka 7,7 prosent. Binder du renta til 7,6 prosent, blir den effektive renten 7,9 prosent.

Dyrt, tenker du sikkert, men det er fortsatt sannsynligvis billigere enn alternativene du har.

Fortsatt ung?

Å innfri studielånet er kun smart hvis du kan erstatte studielånet med et svært billig banklån. For de som ikke jobber i bank, forutsetter dette...

...at du har så mye egenkapital at de billigste banklånene er innenfor rekkevidde i dag (boliglån innenfor 60 prosent)...at du ikke vil trenge å låne så mye at denne situasjonen forandrer seg, så lenge du har studielånet.

Disse betingelsene vil stort sett ikke gjelde for Lånekassens kunder. Det tar 20 år å betale ned et studielån. Følgelig vil brorparten av de som har lån i Statens Lånekasse være yngre enn 45 år.

Studielånets gode egenskaper

For å gjøre gode sammenlikninger av studielånet med andre lån du kan ta opp, må du se på hva Lånekassens tilbud omfatter:

Det er en dødsrisikoforsikring knyttet til studielånet I Lånekassens ”Forskrifter om tilbakebetaling av lån” står det svart på hvitt: ”Døyr låntakaren, blir restgjelda ettergitt.” Kjøper du en dødsrisikoforsikring for et lån på 200.000 kroner, øker gjeldskostnadene like mye som ved en renteøkning på grovt anslått 0,5 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer