Ingen bønn for hjertet

Det hjelper ikke å be for hjertepasienter. Tvert i mot.

Publisert
Sist oppdatert

Hjertepasienter blir ikke fortere friske av å bli bedt for, viser den største studien hittil om bønn og helse.

Ikke nok med at bønner ikke hjelper. Bønnene gjør det faktisk verre: Pasienter i studien som visste de ble bedt for, hadde en større risiko for komplikasjoner etter operasjonen.

Kan ikke forklareForskerne understreker at de ikke er ute etter å bevise eller avvise Guds eksistens eller om Gud kan svare på bønner. De har kun sett etter effekter fra de spesifikke bønnene som ble gitt i forbindelse med studien.

- Vi kan ikke komme til en konklusjon, bortsett fra at i denne studien var dette hva vi fant, sier forskningsleder Herbert Benson ved Harvard Medical School til Associated Press.

Forskerne kan heller ikke forklare hvorfor pasienter som visste at de ble bedt for hadde høyere risiko for komplikasjoner. De sier at en grunn kan være engstelse ved at de visste de blir bedt for. En annen grunn kan være at pasientene trodde de var så syke at de trengte bønner.

Mange studier har vist positive effekter på at pasienter ber for seg selv. Det er annerledes når andre ber på vegne av deg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer