Fri Europa-roaming gjelder ikke på danskebåten

Ingen fri roaming: Mobilsurfingen på danskebåten kom på 5.243 kroner

Selv om abonnementet ditt inkluderer roaming i Norden eller Europa, gjelder det ikke på ferger som danskebåten.

IKKE FRI ROAMING: Skru av roamingen før du går på danskebåten og andre ferger. For å roame til sjøs kan bli rådyrt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE FRI ROAMING: Skru av roamingen før du går på danskebåten og andre ferger. For å roame til sjøs kan bli rådyrt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere mobiloperatører, blant annet markedslederne Telia og Telenor, tilbyr nå fri roaming i store deler av Europa. Det betyr ikke gratis roaming, men at du bruker av datakvota di på samme måte som i Norge.

Dinside har allerede advart mot at dette ikke gjelder alle land i Europa – samtidig som det ironisk nok gjelder noen land som ikke er i Europa.

Men det lurer enda en felle: Mobilbruk på ferger som danskebåten er heller ikke inkludert. Og dette kan være rådyrt.

Trodde roamingen var inkludert

I fjor sommer var en nordmann på båtreise til Danmark. Han hadde fri Norden- og Europa-roaming i bedriftsabonnementet sitt, og surfet litt på bølgene.

En stund etter kom telefonregninga: 5.243 kroner ekstra, for 58 megabyte databruk på det som var spesifisert som «GPRS Skip». Altså 90 kroner per megabyte.

- Dette kan ikke stemme, jeg har jo fri Europa-roaming! meldte han til operatøren.

- Ikke på danskebåten, svarte operatøren.

Så, hvor dyrt er det egentlig å surfe på danskebåten?

  • Godt spørsmål. Prislistene er nemlig kompliserte, da det finnes flere aktører, og ulike operatører opererer med ulike navn.
  • Telenor oppgir 49 kroner dagen for 40 megabyte (MB) på Telenor Maritimes nett, som skal være mest utbredt på båter som går fra Norge.
  • Telia kaller denne aktøren «TN Maritime», og oppgir prisen til 25 kroner per MB, med en maksgrense på 50 kroner dagen, for 5 MB.
  • Chess kaller samme aktør for det utdaterte navnet MCP, og sier det koster 9,99 kroner per MB.
  • Hello oppgir bare «skip», og en hårreisende pris på 59 kroner for hver eneste MB.
  • Forvirra? Vi også. Poenget er uansett dette: Hold deg langt unna.

Må punge ut

Saken kommer fram i et anonymisert vedtak fra Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon.

Operatøren mener de advarte mannen om at roamingen på danskebåten kostet penger, gjennom tekstmeldinger. Mannen hevder han kontaktet operatøren og fikk beskjed om å se bort fra dem, da abonnementet inkluderte roaming.

Men nemnda tar operatørens side: Mannen må betale. De mener nemlig at operatøren opplyste godt nok om prisene, både på nettsider og i tekstmeldinger.

Dermed er ansvaret lagt over på deg: Med mindre operatøren ikke har advart deg, må du selv unngå å roame på ferger, selv med «fri roaming».

Derfor er båtsurfing dyrt

Du skal få informasjon om roamingprisene på båt gjennom en tekstmelding. Men å finne prisene i operatørenes prislister kan være vanskelig.

«Etter nemnda syn kunne prislisten vært noe tydeligere» skriver Brukerklagenemnda i sitt vedtak.

FØLG MED: Når du går ombord i en båt skal du få en melding med prisene fra operatøren. Dessverre kan det ta litt tid før du får den, så slå av roamingen med én gang for sikkerhets skyld. Foto: Kristin Sørdal
FØLG MED: Når du går ombord i en båt skal du få en melding med prisene fra operatøren. Dessverre kan det ta litt tid før du får den, så slå av roamingen med én gang for sikkerhets skyld. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

For eksempel: Hos Telia må du søke opp «satelitt/skip/ferje/fly», hvor du kan velge mellom seks ulike prislister, alt etter som hva båten du befinner deg på bruker.

Det er nemlig slik at dekningen på en ferger og båter leveres gjennom satelitt av utstyr på båten, ikke av vanlige mobiloperatører. Dette skal visstnok være dyrt, som igjen gir skyhøye priser til deg.

Det finnes bare ett tips for å unngå problemet: Skru av roaming, og koble deg heller på båtens egen wifi. Og husk at det også er egne priser på roaming på fly. Så skal du roame fritt med fri roaming-abonnementet ditt, må du ha beina godt planta på jorda.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer