Ingen gjeldskrise enda

- Men flere lånekunder vil få problemer på grunn av bankenes løssluppne utlånspolitikk, hevder Kredittilsynets direktør, Bjørn Skogstad Aamo, i en kommentar til DinSide.

Økonomisk uro gir flere problemer, men ståa er bedre enn ved forrige børskrakk
Økonomisk uro gir flere problemer, men ståa er bedre enn ved forrige børskrakk Vis mer
Publisert

Bankene har enda en gang vært for dristige. En undersøkelse fra Kredittilsynet antyder at over 30 prosent av boliglånene i norske banker finansierer boliger med over 80 prosent av verditaksten.

- Vi har hele tiden anbefalt bankene å ikke låne ut mer enn 80 prosent av verdien, sier Aamo, og forteller at omkring 7 prosent av utlånene går til boliger som finansieres 100 prosent eller mer av verditaksten. - Vi anbefaler alltid at boligkjøpere bør ha en viss egenkapital.

Flere får problemer

Fra 1993 til 1998 har boligprisene steget med 70 prosent. I følge kredittilsynsdirektøren sier det seg da selv at det er en åpenbar risiko for prisfall.

- De som har finansiert boligen uten tilstrekkelig egenkapital, og som av forskjellige grunner må selge boligen når prisene faller, er svært utsatt om prisutviklingen blir negativ. Aamo tror ikke at rentene vil komme ned i på samme lave nivå som vi så i starten av 1998. Derfor er det sannsynlig at flere vil få problemer.

Dersom toppfinansierte boliger må selges i et fallende marked, vil eieren ta med seg deler av gjelden videre, uten at den er knyttet til objekter med verdi. Dette reduserer kredittverdigheten og dermed mulighetene til å kjøpe ny bolig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.