Ingen grunn til fettfobi

Tro det eller ei, men fett er vår viktigste kilde til energi. Vi må bare velge det "riktige" fettet. Her finner du rådene fra ernæringsfysiolog Hanna Hånes.

Publisert
Sist oppdatert

Ingen grunn til fettfobi

Tro det eller ei, men fett er vår viktigste kilde til energi. Vi må bare velge det riktige fettet. Her finner du rådene fra ernæringsfysiolog Hanna Hånes.

Fett er vår viktigste energi eller kalori-kilde. Uten fett måtte vi spise store mengder mat for å dekke kaloribehovet. For små barn er dette helt umulig, de blir underernærte uten fett. De har rett og slett ikke stor nok magesekk.

Fett er også viktig for å bygge opp cellemembraner og hormoner i kroppen. Vitamin A, D, og E trenger også fett som bærer , disse vitaminene er fettløselige og følger med fettet i maten.

Fett i form av omega-3-fettsyrer er viktige for helsa av flere årsaker: Fosteret og spedbarnet trenger omega-3 for å bygge opp hjernen og sentralnervesystemet. Som voksne trenger vi omega-3 blant annet for at signaloverføringen i hjertemuskelen skal fungere normalt.

Fett er også bærer av en rekke smaksstoffer, uten fett ville ikke maten smake så godt.

Men det er viktig å velge rett type fett. Unngå store mengder av mettet fett, det er det kolesteroløkende fettet som er hardt ved romtemperatur. Du finner det i smør, fløte, helfet ost, i pølser og kjøtt med fett, i kjeks og bakervarerer, og ofte er slikt uheldig fett brukt i frityrgrytene på kafeer og gatekjøkken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer