Ingen kur mot Alzheimer

Jakten på en kur mot Alzheimers sykdom har pågått i mange år. Men legene er fortsatt langt unna en løsning.

Publisert
Sist oppdatert

Alzheimers sykdom er en alvorlig diagnose som ofte kommer med høy alder. Over 60.000 nordmenn opp i årene lider av demens, Alzheimers sykdom utgjør over halvparten av disse tilfellene.

Svekker hjernenSykdommen starter i den delen av hjernen som styrer kognitiv aktivitet, det vil si områder som arbeider med hukommelse og logikk. Resultatet blir at pasienten viser tegn på senilitet, glemmer vanlige ord og kan ikke gjennomføre vanlige oppgaver.

Over tid kan angrepet på hjernen bli så alvorlig at viktige systemer i kroppen bryter sammen. Det tar gjerne åtte til ti år med sakte forverring av sykdommen før den blir dødelig, noen kan leve med dianosen i over tyve år.

Alzheimer kan derfor være dødelig i seg selv, men som oftest opptrer alvorlige tilfelle av Alzheimers sykdom også sammen med andre lidelser som er typiske ved alderdom.

Slemme proteinerKilden til problemene ser ut til å ligge i klumper av proteiner som samler seg i og rundt hjernecellene. Men forskerne er slett ikke sikre på om dette er en årsak til, eller bare en sideeffekt av problemet. Det betyr igjen at ingen vet sikkert hva som skal til for å kunne forebygge eller kurere sykdommen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer