Styringsrenta

Ingen renteoverraskelse til jul, styringsrenten forblir uendret

Som ventet hever ikke sentralbanksjef Øystein Olsen styringsrenten mer i 2018.

VENTER TIL MARS: Sentralbanksjef Øystein Olsen varsler at renten kommer til å stige neste år. Foto: Tore Meek/NTB scanpix.
VENTER TIL MARS: Sentralbanksjef Øystein Olsen varsler at renten kommer til å stige neste år. Foto: Tore Meek/NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Beslutningen på årets siste rentemøte var i tråd med det ekspertene ventet på forhånd: Styringsrenten holdes uendret på 0,75 prosent.

– Oppgangen i norsk økonomi ser ut til å fortsette. Det er blitt gradvis mindre ledige ressurser i økonomien, og kapasitetsutnyttelsen synes nå nær et normalt nivå, slår Norges Bank fast i sin presentasjon av avgjørelsen.

Øker neste år

Men sentralbanken ser skjær i sjøen hvis Norge drøyer for lenge med å heve rentenivået: «Dersom styringsrenten holdes lenge på dagens nivå, kan priser og lønninger skyte fart og finansielle ubalanser bygge seg opp. Da øker risikoen for et kraftig tilbakeslag fram i tid», skriver Norges Bank.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt opp i mars 2019, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Neste års renteheving ble varslet allerede i september, da Norges Bank hevet styringsrenten for første gang på sju år, fra rekordlave 0,5 prosent til 0,75. Da gjorde sentralbanksjefen det også klart at styringsrenten skal heves gradvis til 2 prosent ved utgangen av 2021. Ifølge prognosene vil boliglånsrenten da øke fra et gjennomsnitt på 2,5 prosent i dag til i underkant av 4 prosent i 2021.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer