Ingen sikkerhet i kort med chip?

Det er lenge til kort med chip gir en tryggere handleopplevelse. Magnetstripen ødelegger.

Kortsvindelen skulle bli mindre med chipløsning, men det er fortsatt et stykke igjen før magnetstripen er ute av bruk.
Kortsvindelen skulle bli mindre med chipløsning, men det er fortsatt et stykke igjen før magnetstripen er ute av bruk. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det kommer fremdeles til å ta noen år før hele verden har migrert til chipteknologien.Trond C. Brekke, Visa Norge


Sommeren er høysesong for kortsvindel, og de siste dagene har vi kunnet lese om nordmenn som har fått tappet kortene sine av svindlere.

I noen tilfeller får svindlerne tak i pinkoden og stjeler deretter kortet. I andre tilfeller er det såkalt skimming, eller kopiering av informasjonen i magnetstripen, som blir brukt som metode. Minibanker har blitt bedre sikret mot installasjon av skimmingutstyr, men i utlandet har skimmingen flyttet til butikkterminalene.

Anders Bigseth i Teller
Anders Bigseth i Teller Vis mer

- I utlandet ser vi nå en økning av slik kopiering, og det gjøres på en måte det er vanskelig for publikum å gjennomskue, sier Anne Dybo i Økokrim til DinSide.


Men chipen skal gjøre det vanskeligere å kopiere kortet.

- Vi kjenner ikke til noen uautoriserte tilfeller der innholdet i chipen er lest, eller kopiert, sier Anders Bigseth i Teller.

Han legger til at kortbruk er den sikreste formen for betaling vi har.

- De aller, aller fleste kortbetalinger foregår i Norge, og brorparten av disse kortbetalingene er chipkortbetalinger. Når du betaler med et chipkort på en chipkortgodkjent betalingsterminal, velges automatisk chipkortdelen til kortbetaling. Automaten velger altså bort magnetstripen, sier Bigseth.

Her kjøpes og selges det stjålne kredittkort

Fortsatt magnetstripe

Problemet er at den samme informasjonen som ligger i chipen, foreløpig også ligger i magnetstripen på kortet. Dermed er kortet like lett å kopiere som tidligere fordi du mange steder blir tvunget til å benytte magnetstripen.

Ti tips til sikker kortbruk

 • Kortet må oppbevares slik at kort og/eller PIN-kode ikke blir gjort tilgjengelig for andre
 • Lær deg PIN-koden utenat, og oppgi den aldri til noen - heller ikke til banken eller politiet
 • Skjerm PIN-koden ved bruk, og ikke la noen titte over skulderen din
 • Sjekk at totalbeløpet i betalingsterminalen er utfylt riktig
 • Hvis kortet blir borte, meld fra umiddelbart til Bankenes meldingstjeneste på telefon 800 30 250 (fra Norge) eller +47 22 21 40 55 (fra utlandet)
 • Hold utkikk etter noe unormalt ved terminalen eller minibanken, og avslå håndsrekning fra "gode hjelpere"
 • Les gjennom og følg med på kontoutskriften
 • Ikke legg igjen kortnummeret på ukjente nettsteder
 • Betalingskort og mobiltelefon bør holdes atskilt slik at de ikke blir borte samtidig
 • Lagre telefonnummeret til Bankenes meldingstjeneste på din mobiltelefon

 • - Visa har allerede et kortprodukt kalt V-Pay med kun chip, som er tilgjengelig i Europa, men foreløpig ikke i Norge, sier Trond C. Brekke, pressetalsmann for Visa Norge.

  Han tror vi kommer til å få se kort uten magnetstripe beregnet på kunder som ikke reiser til land hvor man ikke kan bruke chipteknologien.

  - Det kommer fremdeles til å ta noen år før hele verden har migrert til chipteknologien. Store deler av verden har allerede begynt denne prosessen. USA har inntil nylig vært uinteressert, men nå har også de kommet med signaler på at de også kommer til å introdusere chipteknologien, sier Brekke.

  I mellomtiden er betalingskortet ditt også utstyrt med magnetstripe - til glede for svindlerne.

  Se trikset: Sms avslører kortsvindleren

  De teiper fortsatt

  Selv om det ikke lenger utstedes betalingskort uten innebygget chip, er det fortsatt et stykke igjen før alle butikkene vil la deg bruke chipen. Det er fremdeles butikker som teiper over chiphullet og "tvinger" deg til å bruke magnetstripen.

  Derfor teiper de

  - I Teller er vi opptatt av at så mange brukersteder som mulig oppgraderer til chipterminal. Det er helt klart en fordel for alle at man bruker den sikreste betalingsløsningen, har Bigseth uttalt til DinSide.

  Hvis kortsvindel forekommer, er det grovt fortalt den aktøren som er svakest stilt, som bærer ansvaret. Hvis kortholder har et chipkort, men brukerstedet ikke har en terminal som tilbyr dette, kan brukerstedet bli holdt ansvarlig, ifølge Bigseth.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer