Ingen sikkerhet i kort med chip?

Det er lenge til kort med chip gir en tryggere handleopplevelse. Magnetstripen ødelegger.

Kortsvindelen skulle bli mindre med chipløsning, men det er fortsatt et stykke igjen før magnetstripen er ute av bruk.
Kortsvindelen skulle bli mindre med chipløsning, men det er fortsatt et stykke igjen før magnetstripen er ute av bruk. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren er høysesong for kortsvindel, og de siste dagene har vi kunnet lese om nordmenn som har fått tappet kortene sine av svindlere.

I noen tilfeller får svindlerne tak i pinkoden og stjeler deretter kortet. I andre tilfeller er det såkalt skimming, eller kopiering av informasjonen i magnetstripen, som blir brukt som metode. Minibanker har blitt bedre sikret mot installasjon av skimmingutstyr, men i utlandet har skimmingen flyttet til butikkterminalene.

- I utlandet ser vi nå en økning av slik kopiering, og det gjøres på en måte det er vanskelig for publikum å gjennomskue, sier Anne Dybo i Økokrim til DinSide. Men chipen skal gjøre det vanskeligere å kopiere kortet.

- Vi kjenner ikke til noen uautoriserte tilfeller der innholdet i chipen er lest, eller kopiert, sier Anders Bigseth i Teller.

Han legger til at kortbruk er den sikreste formen for betaling vi har.

- De aller, aller fleste kortbetalinger foregår i Norge, og brorparten av disse kortbetalingene er chipkortbetalinger. Når du betaler med et chipkort på en chipkortgodkjent betalingsterminal, velges automatisk chipkortdelen til kortbetaling. Automaten velger altså bort magnetstripen, sier Bigseth.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer