- Ingen smitte her

- Kjenner ingen smittetilfeller knyttet til handel eller servering, sier handelsstanden - og ønsker seg gratis bomring og parkering.

ØKENDE OSLO-SMITTE: - Vi kjenner ingen smittetilfeller knyttet til handel eller servering, sier handelsstanden. De har fokus på smittevern og sier det er god plass i byen og godt tilrettelagt for å holde god avstand både i butikker og restauranter. Foto: NTB
ØKENDE OSLO-SMITTE: - Vi kjenner ingen smittetilfeller knyttet til handel eller servering, sier handelsstanden. De har fokus på smittevern og sier det er god plass i byen og godt tilrettelagt for å holde god avstand både i butikker og restauranter. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oslo kommune opplever det høyeste antallet nye smittetilfeller siden april og helsemyndighetene uttrykker bekymring for det som er en generell smittespredning man ikke vet opprinnelsen til.

Nå er 14 av 15 Oslo-bydeler «røde». Det vil si at smittetallet er langt over grensa som myndighetene har satt for karantenefri ferdsel til utlandet.

Myndighetene frykter at den lokale smittespredningen skal spre seg og gi en regional smitte.

På spørsmål fra Dagbladet om det er aktuelt å iverksette strengere tiltak igjen, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad at det er fokus på lokale tiltak:

- Strategien er å slå ned smitten lokalt, som for eksempel i Bergen. Det settes inn tiltak der de trengs, slik at problemene løses der de er, for å unngå mer inngripende nasjonale tiltak.

Folkehelseinstituttet varslet i sin siste risikovurdering at de vil gripe inn dersom smittespredningen når regionalt omfang.

- Ikke smitte i handel eller servering

Med 14 av 15 bydeler i Oslo som er røde: Hva gjør handels- og servicenæringen for å trygge både kunder og ansatte?

Oslo Handelsstands Forening sier til Dinside at de ikke kjenner til noen smitte knyttet til handel eller servering i Oslo:

- Handel og servering har tatt smittevern på alvor helt siden covid-19 brøt ut, og vi kjenner ikke til noen tilfeller av smitte knyttet opp mot handel eller servering i Oslo. Vi ser at det for tiden er færre mennesker i byen enn normalt, noe som i stor grad skyldes at mange fortsatt sitter på hjemmekontor. Det er god plass i byen og godt tilrettelagt for å holde god avstand både i butikker og restauranter, sier Bjørn Næss, administrerende direktør i Oslo Handelsstands Forening.

Han sier at butikker og serveringssteder har gode ordninger med tanke på smittevern, med utstrakt bruk av håndsprit, køordninger og markerte felt for at folk skal holde avstand.

- I tillegg har medarbeiderne fått flere og nye ansvarsoppgaver knyttet til vasking og desinfisering gjennom hele dagen. Serveringsstedene holder åpent, men med redusert kapasitet, slik at man skal klare å holde god avstand. Mange har også innført digitale løsninger for bestilling og betaling, sier Næss.

- Bedt om gratis bomring og parkering

Han forteller at de i Oslo Handelsstands Forening er opptatt av å fortelle at det er trygt å både handle og spise ved serveringsstedene i byen - og sier at de for tiden har en kampanje for å inspirere folk til å bruke byen.

Næss forteller også at de har bedt Byrådet om å innføre gratis kollektivtransport, gratis bomring - og gratis parkering:

- Oslo Handelsstands Forening fremmet en rekke forslag til Byrådslederen gjennom Re:start 2020 i våres. På kort sikt er det viktig å komme så raskt som mulig tilbake til en normalsituasjon med kontorarbeidsplasser og kollektivtransport, samt kulturtilbud i byen. Vi har blant annet bedt Byrådet om en midlertidig håndsrekning med gratis kollektivtransport, gratis bomring og gratis parkering inntil 3 timer, hverdager etter kl. 17.00 og lørdager, sier Næss - og viser til at byer som Fredrikstad og Drammen allerede har gjort dette med suksess.

- Kan ikke stoppe opp

Handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon, Virke, har fokus på smittevernrutiner - og sier det samtidig skal være mulig å gi kundene et tilbud og holde økonomien i gang:

− Koronapandemien er en langvarig krise. Vi må lære oss å leve med korona og fortsette å skape aktivitet i samfunnet. Derfor jobber handels- og tjenestenæringen med smittevern og smittehåndtering. Hvis vi gjør det vi kan for å begrense smitte, og håndterer det når smitte oppstår, er det mulig å gi folk et godt tilbud og holde god aktivitet i økonomien vår selv med smitten i samfunnet, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon, til Dinside.

Illustrasjon: Dagbladet
Illustrasjon: Dagbladet Vis mer

Han understreker at virksomhetene har stort fokus på smittevernrutiner - og sier at folk både kan handle, spise ute og trene trygt:

− Vi har løpende dialog med helsemyndighetene og minner våre virksomheter om de gjeldende smittevernrutinene. I tillegg har vi utarbeidet en handlingsplan for hvordan smittesituasjoner bør håndteres. Handels- og tjenestenæringen jobber godt med dette. Det gjør det mulig for folk å kunne handle, spise ute eller trene på treningssenteret på en trygg måte.

Horneland Kristensen sier til Dinside at vi må lære å leve livene våre og holde den økonomiske aktiviteten oppe, på tross av økende smittetall:

− Økende smittetall er alltid bekymringsfullt, men vi kan ikke stoppe opp. Vi sluttet ikke å reise etter 11. september, vi lærte oss nye måter å reise trygt på. På samme måte lærer vi oss nå nye måter å leve livene våre og holde den økonomiske aktiviteten oppe på, på en trygg måte, selv om smitten er i samfunnet, sier Horneland Kristensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer