Nødpass:

Ingen suksess for de turkise nødpassene

- For dyrt og komplisert, slår Politidirektoratet fast.

PROVISORISK PASS: Et turkis, maskinlesbart nødpass ble testet ut fra 2016 for å bedre sikkerheten ved bruk av nødpass. Foto: Politiet
PROVISORISK PASS: Et turkis, maskinlesbart nødpass ble testet ut fra 2016 for å bedre sikkerheten ved bruk av nødpass. Foto: Politiet Vis mer
Publisert

Det begynner å bli mange år siden ankomsten for de nasjonale ID-kortene ble varslet for første gang, nærmere bestemt fra 2013, men fortsatt må vi se oss nødt til å vente på dem.

Det samme gjelder for de nye, norske passene, som ifølge Politidirektoratet skal være klare for produksjon i 2020.

Et annet pass som plutselig dukket opp i 2016, var det turkise, maskinlesbare nødpasset, som et fåtall av oss fikk gjøre oss bekjente med.

Hvor har dette passet tatt veien?

Skulle erstatte håndskrevne nødpass

«Du kan søke om nødpass hvis du ikke rekker å bestille vanlig pass før du reiser. Nødpass er et midlertidig pass. Nødpasset er oransje og håndskrevet», skriver Politiet på sine nettsider.

Ingenting om det turkise, maskinlesbare passet der, altså, som ble innført som et pilotprosjekt i Oslo politidistrikt i 2016.

Bakgrunnen for å prøve ut et maskinlesbart, provisorisk pass, var at det gir mye høyere sikkerhet enn det håndskrevne nødpasset. Målet den gang var at dette provisoriske passet skulle erstatte det håndskrevne passet så langt som mulig.

Slik blir det likevel ikke.

- Politidirektoratet har på bakgrunn av erfaringene med pilotprosjektet kommet frem til at provisoriske pass ikke vil bli utstedt når de nye passene kommer i løpet av 2020, forteller seksjonssjef Arne Isak Tveitan i Politidirektoratet til Dinside.

For dyrt

Tveitan forteller at ordningen med utstedelse av provisoriske pass først ble innført ved Grønland politistasjon i Oslo politidistrikt og deretter i Vest politidistrikt, og at pilotprosjektet løp ut 2018, men erfaringene var ikke spesielt positive.

- De provisoriske passene er dyre å produsere og representerer en komplisert løsning å forvalte, forteller Tveitan.

Han sier videre at en gjennomgang av passene utstedt i 2016 og 2017 viser at 92 prosent av provisoriske pass benyttes til reiser innen Europa. Det nasjonale ID-kortet vil kunne erstatte pass ved reiser i Europa, påpeker Politidirektoratet.

Han legger til at for flere land, som Tyrkia, De forente arabiske emirater og USA, er ikke midlertidige pass, heller ikke biometriske, gyldig som innreisedokument.

I alt ble det i perioden februar 2016 til og med april 2018 utstedt 5.745 slike provisoriske pass. Totalt ble det utstedt 29.532 nødpass i 2018, hvorav 2.532 var slike turkise, provisoriske pass - altså en liten andel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer