Nødpass:

Ingen suksess for de turkise nødpassene

- For dyrt og komplisert, slår Politidirektoratet fast.

PROVISORISK PASS: Et turkis, maskinlesbart nødpass ble testet ut fra 2016 for å bedre sikkerheten ved bruk av nødpass. Foto: Politiet
PROVISORISK PASS: Et turkis, maskinlesbart nødpass ble testet ut fra 2016 for å bedre sikkerheten ved bruk av nødpass. Foto: Politiet Vis mer
Publisert

Det begynner å bli mange år siden ankomsten for de nasjonale ID-kortene ble varslet for første gang, nærmere bestemt fra 2013, men fortsatt må vi se oss nødt til å vente på dem.

Det samme gjelder for de nye, norske passene, som ifølge Politidirektoratet skal være klare for produksjon i 2020.

Et annet pass som plutselig dukket opp i 2016, var det turkise, maskinlesbare nødpasset, som et fåtall av oss fikk gjøre oss bekjente med.

Hvor har dette passet tatt veien?

Skulle erstatte håndskrevne nødpass

«Du kan søke om nødpass hvis du ikke rekker å bestille vanlig pass før du reiser. Nødpass er et midlertidig pass. Nødpasset er oransje og håndskrevet», skriver Politiet på sine nettsider.

Ingenting om det turkise, maskinlesbare passet der, altså, som ble innført som et pilotprosjekt i Oslo politidistrikt i 2016.

Bakgrunnen for å prøve ut et maskinlesbart, provisorisk pass, var at det gir mye høyere sikkerhet enn det håndskrevne nødpasset. Målet den gang var at dette provisoriske passet skulle erstatte det håndskrevne passet så langt som mulig.

Slik blir det likevel ikke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer