Ingen trenger å ha kviser

Hvis du er plaget av kviser er det ingen grunn til å fortsette med det. I dag finnes der en rekke midler som er både effektive og uskadelige, skriver hudlege Ole Fyrand.

Publisert
Sist oppdatert

Kviser kommer i unge år - fra puberteten. De er sjeldne hos voksne. Årsaken er de voksnes kjønnshormoner som får poreåpningene i hudens talgrike områder til å lukke seg (ansikt, nakke, skuldre, bryst og rygg). Derved kommer ikke talget og de naturlige hudbakteriene ut på hudens overflate. Dette irriterer huden - på samme måte som en flis. Huden blir rød, irritert og danner en liten pussansamling. Dette er hudens naturlige måte å fjerne ’fremmedelementer’ på. Men selv om dette er ’naturlig’, liker vi ikke slike kviser, Derfor vil vi gjøre noe med dem. I de fleste tilfeller er det i våre dager ikke noe stort problem - for vi har både effektive og uskadelige behandlingsmåter.

Behandling av kviser

Lokale midler

  • Basiron/Brevoxyl/Skinoren - kremer som smøres på huden et par ganger daglig. Kan kombineres med andre midler. Virkning: Reduksjon av hudbakteriene.
 

  • Dalacin - effektivt antibiotikum som oppløsning/flytende krem. Virkning: Reduksjon av hudbakteriene.
 

  • A-vitaminsyre: Differin (gelé) og Aberela (krem) får ’poreproppen’ til å løsne slik at talget kan komme ut på huden hvor det normalt skal være.
 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer