Svindlere misbruker Elkjøp i spam og falske konkurranser

- Ingen tvil om at de får hjelp av nordmenn

Elkjøp fortviler over falske e-poster og konkurranser i deres navn.

FORTVILET: Kommunikasjonssjef Øystein Schmidt i Elkjøp må bruke mye tid i sommer på svindel. De informerer kundene sine så godt de kan via sosiale medier og egne nettsider, men frykter at mange likevel blir lurt av falske Elkjøp-konkurranser. Foto: Elkjøp
FORTVILET: Kommunikasjonssjef Øystein Schmidt i Elkjøp må bruke mye tid i sommer på svindel. De informerer kundene sine så godt de kan via sosiale medier og egne nettsider, men frykter at mange likevel blir lurt av falske Elkjøp-konkurranser. Foto: Elkjøp Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi merka i forrige uke at en ny bølge begynte å rulle. Og den bølgen er temmelig kraftig.

Det forteller Elkjøps kommunikasjonssjef Øystein Schmidt til Dinside.

Elkjøps merkevare har i mange år blitt misbrukt av svindlere, blant annet for å lokke nordmenn med falske Elkjøp-konkurranser.

Men i sommer får Schmidt og kollegene hans rekordmange henvendelser fra usikre nordmenn – rundt 50 om dagen, bare på Facebook.

Og svindlerne er flinkere enn noen sinne til å få de falske Elkjøp-budskapene til å se ekte ut.

- Svindlerne har blitt langt mer sofistikerte, og har helt tydelig begynt å luke ut kjennetegnene på svindel, advarer Schmidt.

«Du har vunnet, fort deg!»

Her er det som kjennetegner svindelen som sirkulerer akkurat nå:

Budskapet kan komme som en tekstmelding, men som oftest i en e-post, og utgir seg for å være fra Elkjøp. Svindlerne har stjålet alt fra logoer til Elkjøps fargepalett, og gjerne noe «om oss»-tekst fra nettsidene deres.Det påstås at du har vunnet en konkurranse. Premien er som oftest en iPhone, en 55-tommers Samsung-TV eller et Elkjøp-gavekort. Du får beskjed om at premien bare er gyldig så og så lenge, og at det dermed haster. Svindlerne spiller dermed på begge sine to favoritter: Fristelser og frykt.Svindlerne skriver videre at premien er gratis, men at du må betale et mindre beløp likevel, for eksempel for porto.Du blir bedt om å følge en lenke, hvor du kan bli bedt om bankkort for å betale det lille beløpet. Svindlernes egentlige hensikter er å ta penger fra kortet ditt uten å gi deg noe som helst, eller tegne abonnementer du egentlig ikke ønsker.

- De har blitt langt mer kreative i hvordan de utformer e-postene. Før var det bare en enkel tekst, forteller Schmidt i Elkjøp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer