Ingen vet strømprisen

Akkurat nå er det INGEN som kan fortelle deg hvilken leverandør som gir deg billigst strøm. Moralen er enkel: Du kan ikke stole på noen.

Publisert
Sist oppdatert

DinSide har siden 1998 presentert de mest oppdaterte strømprisene i Norge. Prisene har hovedsakelig vært basert på Konkurransetilsynets prislister.

Vanligvis er disse tallene til å stole på. Slik er det IKKE i dag.

Ingen har oversikt

Konkurransetilsynet oppgir både dagens pris og den varslede prisendringen - hvis det er noen - som ligger nærmest i tid. Det er denne sistnevnte prisen DinSide har brukt i vår strømprisliste og i vår strømkalkulator.

Problemet er at strømleverandørene i dagens opphetede marked varsler prisendringer flere ganger i uka. Dette tar ikke Konkurransetilsynets prisoversikt hensyn til, og resultatet blir at alle strømprisoversiktene du finner vil ha tall som er misvisende.

Vi kan ta Lier Everk som et eksempel:

  • Hos Konkurransetilsynet ligger nå Lier Everk inne med en strømpris på 40,15 øre per kWh. I tillegg får du se at de har varslet en prisøkning til 45,65 øre.
  • Ringer du til Lier Everk får du imidlertid vite at den sist varslede prisen er på hele 68,25 kWh.

    Det utgjør en prisforskjell på 22,55 øre - men det får du altså ikke vite fra Konkurransetilsynet - og heller ikke fra alle de andre som bruker Konkurransetilsynets prisoversikt som utgangspunkt når de skal fortelle deg hvem som er den billigste strømleverandøren.

Problemet

Lier Everk har nemlig sendt varsel om prisendringer tre ganger de siste dagene. Dette fanger ikke Konkurransetilsynets lister opp.

"Alle" refererer Konkurransetilsynets strømprislister. Både Norsk Familieøkonomi (som publiserer priser via Nettavisen) og DinSide er blant disse.

Grunnen til at dette blir et problem for deg er at det tar opp mot en måned å skifte strømleverandør. Den nærmest varslede prisen vil derfor ikke gjelde lenger når du får byttet. Det er heller ikke sikkert at den sist varslede prisen vil gjelde. Bytter du idag, vil du være kunde hos den nye leverandøren rundt 10. januar. Den sist varslede prisendringen fra Lier everk gjelder fra 20. desember. Det kan godt komme nye endringer mellom de to datoene.

Eks: Du bytter til Lier Everk i den tro at prisen vil være 45,65 øre, mens den prisen du faktisk vil få er på hele 68,25. Og husk: Så opphetet som markedet er akkurat nå - vil dette antagelig gjelde alle strømleverandørene i markedet.

Per i dag må derfor alle prisoversiktene du ser på støm tas med en klype salt. I praksis betyr det en ting:

Du må selv ringe til leverandørene og be om korrekt pris før du gjennomfører et bytte av strømleverandør.

Vi jobber selvfølgelig intenst med å kunne gi deg de helt oppdaterte prisene, med eller uten hjelp fra Konkurransetilsynet, og regner med å ha rettet opp det verste mandag ettermiddag.

Inntil videre må du dessverre gjøre jobben selv - eller fyre med ved.

God helg:-)

Mvh

Øyvind Paulsen
Redaktør DinSide Økonomi

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer