Ingenting er gratis

Tenk deg nøye om før du utsetter regningene.

Det er ikke gratis å utsette mobilregningen. Foto: Per Ervland/Colourbox.com
Det er ikke gratis å utsette mobilregningen. Foto: Per Ervland/Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høye boliglånsrenter, dårligere arbeidsmarked og høy prisvekst gjør at mange merker det på lommeboka. For noen kan det være fristende, eller i verste fall nødvendig, å be om en betalingsutsettelse på noen av regningene som ligger til forfall. I de fleste tilfeller er det fullt mulig, men vær oppmerksom på at det ikke er noe som heter en gratis lunsj.

Les også: Utsettelsen som svir

Ikke gratis fra Telenor

Telenor er et av flere selskaper som nå enkelt tilbyr kundene sine betalingsutsettelse dersom de skulle trenge det. Telenor reklamerer med kr 0 i gebyr for denne tjenesten, men vet du at det koster deg 12,75 % i renter fra første dag til og med den dagen du betaler regningen? Du betaler dermed ikke 0,- for betalingsutsettelsen.

Det ser ut som om det er helt gratis, men tro ikke at det ikke koster deg noe. (Faksimile: Telenor.no)
Det ser ut som om det er helt gratis, men tro ikke at det ikke koster deg noe. (Faksimile: Telenor.no) Vis mer


- Vi bruker forsinkelsesrenten som er fastsatt av Finansdepartementet, som fra 1. juli var 12,75 prosent. Vi deler også opp regninger dersom kunden trenger det, sier Atle Lessum, informasjonssjef i Telenor.no

Også konkurrenten NetCom tilbyr betalingsutsettelser dersom kunden ønsker det.

- Det er fint om kunden tar kontakt med oss i stedet for at regninger går til purring eller inkasso. Vi er fleksible hvis folk ønsker hjelp til nedbetalingsordninger og utsettelser, sier Øyvind Vederhus, kommunikasjonssjef i NetCom.

Vederhus sier det ikke løper renter på det utestående beløpet, men at en utsettelse koster 50 kroner, mens en nedbetalingsavtale koster kr 90.

Dyre kredittkjøp

Tall fra Norges Bank viser en oppgang i antall kredittkjøp. Flere og flere butikker og bedrifter tilbyr også kundene egne ordninger for kjøpsfinansieringer. Ønsker du deg ny sofa, men sliter med å betale den med en gang, kan for eksempel butikker som Bolia, Ikea og Skeidar ordne finansieringen for deg. Men bør du slå til?

Skeidar tilbyr sine kunder en såkalt handlekonto der du selv velger lånebeløp og nedbeatlingstid på lånet. Låner du 20.000 til en sofa og velger å betale ned dette over 3 år, får du en effektiv rente på 26,97 % og ender med å betale 28.296 kroner for sofaen. De faktiske ekstrakostnadene etter skatt blir 5.973 kroner.

Her er de billigste kredittkortene

109 prosent rente

Effektiv rente på kjøpsfinansiering i butikker ligger gjerne et sted mellom 20 og 30 prosent per år. Kjøper du en TV til 10.000 kroner med ett års nedbetalingstid, ender du altså opp med å betale et sted mellom 12.000 og 13.000 kroner. Vær imidlertid oppmerksom på at det også kan bli mye dyrere enn dette, og spesielt hvis beløpet er lite. Høye gebyrer gjør at den effektive renta på småbeløp fyker i været.

Følgende liste er hentet fra elektrobutikken MPX.no:

  SALDO EFFEKTIV RENTE
  Kr 1 000,- 109,3%
  Kr 10 000,- 28,1%
  Kr 20 000,- 23,7%
  Kr 30 000,- 22,2%

Kjøper du en billig mobiltelefon på avbetaling, kan du altså fort ende opp med å betale det dobbelte av hva den egentlig kostet.

Lånekassen

I forrige uke skrev vi at Lånekassen tilbyr betalingsutsettelser uten at du trenger å oppgi noen grunn for hvorfor du ikke vil/kan betale. Vi regnet ut at én betalingsutsettelse på et lån på 300.000 med dagens rentenivå vil koste 20.053 kroner ekstra i renter pluss 140 kroner mer i gebyr. Mye penger for et pusterom på 3 måneder, synes vi.

Her er prisen for å utsette studielånet

Generelle råd:

Sliter du med å betale regningene, bør du ta noen grep.

 • Finn ut hvilke regninger du er mest avhengig av å betale. Tradisjonelt er staten den dyreste og verste kreditoren du kan ha på grunn av de skyhøye purregebyrene. Sørg derfor for å prioritere studielånet og restskatten.
 • Ta ansvar for økonomien, og be heller om betalingsutsettelser enn å la regningene gå til purring og inkasso. På den måten slipper du i hvert fall dyre gebyrer, misforståelser og betalingsanmerkninger. Ubetalte regninger fører i verste fall til kutting av strømmen, utestengelse fra barnehagen og sperring av mobiltelefonen. Normal pris bare for å få åpnet et sperret mobilabonnement er 250 kroner.
 • Se om det er andre muligheter for å bedre økonomien. Røyk, kjøpekaffe, taxikjøring og bensin er bare noen eksempler på hva du kan kutte ned på for å få en bedre økonomi. Slik kutter du utgiftene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer