Inkasso

Inkassogebyrene er satt ned

Fra 1. oktober er inkassogebyr og -salærer lavere enn før. Sjekk de nye satsene i saken under.

UMODENT PENGEBRUK: Silje og Edvard blir konfrontert av Luksusfellens Hallgeir Kvadsheim og Magne Gundersen. De to skylder over 200.000 kroner i inkassosaker. Video: TV3. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Justis- og beredskapsdepartementet har besluttet å sette ned purregebyr og inkassosalærer fra og med 1. oktober.

Denne reduksjonen skal særlig gjelde småkrav, men alle satsene er endret, skriver namsfogden i Oslo, Asker og Bærum i en pressemelding.

De viktigste endringene er at gebyrene for purringer og inkassovarsler er redusert fra 70 til 35 kroner, og at inkassosalærene for krav opp til 500 kroner er redusert fra 350 til 175 kroner. Salærene for høyere krav er også redusert, men ikke like mye prosentvis, skriver Bergensavisen.

To nye kategorier og satser

Du kan se endringene i inkassoforskriftens paragraf 1-2 første, andre og tredje ledd. Også lett og tungt salær for fremmedinkasso og ved bruk av advokat er redusert (se forskriftens paragraf 1-4, 2-2 og 2-3).

Reduksjonene er foretatt gjennom endringer i inkassoforskriften, og de vil gjelde fram til det kommer ny inkassolov med tilhørende forskrift.

Fra 1. oktober ble kravene endret fra å være delt inn i fem kategorier til inndeling i sju - med følgende satser:

  • Krav til og med 500 kroner - 0,25 ganger inkassosatsen (ny)
  • Krav til og med 1000 kroner - 0,35 ganger inkassosatsen (ny)
  • Krav til og med 2500 kroner - 0,4 ganger inkassosatsen
  • Krav til og med 10.000 kroner - 0,8 ganger inkassosatsen
  • Krav til og med 50.000 kroner - 1,6 ganger inkassosatsen
  • Krav til og med 250.000 kroner - 3,6 ganger inkassosatsen
  • Krav fra og med 250.000 kroner - 7,2 ganger inkassosatsen

Inkassosatsen er 700 kroner.

Det er ingen endring i skrivesalær eller rettsgebyret.

Skal sikre riktig gebyr

Endringene skal bidra til at folk ikke betaler for mye i gebyr, særlig når automatisering av inndrivingsprosessen i realiteten har ført til mindre kostnader for inkassoselskapene, står det videre i pressemeldingen.

Arbeidet med ny lov har høy prioritet i departementet.

Forbrukerrådet: - Altfor beskjedent

Kuttene i inkassogebyrene er et steg i riktig retning, men løser ikke de fundamentale problemene med kunstig høy etterspørsel etter inkassotjenester og mangel på reell priskonkurranse, mener Forbrukerrådets direktør Inger Lise Blyverket.

- En reduksjon på ti prosent for alle krav over 2500 kroner er altfor beskjedent. Det gir ingen mening at det skal koste 29 ganger mer å drive inn et ubetalt krav på 250.000 kroner enn et på 499 kroner, sier Blyverket til Dinside.

Virke Inkasso: - Frykter konsekvensene

Aleksander Holand Nordahl, leder for Virke Inkasso, påpeker at regjeringen har varslet helt siden 2018 at det har vært viktig å redusere inkassogebyrene på de minste kravene.

- Det har de gjort nå, og effekten for forbrukeren er langt lavere gebyr på de laveste kravene, som eksempelvis en mobilregning på 450 kroner. Inkassobransjen har stilt seg bak en gebyrreduksjon for alle krav, sier Nordahl til Dinside.

- Samtidig savner vi en kartlegging av hvilke konsekvenser salærkutt innebærer, både for næringslivet og forbruker. Vi frykter at for lave salærer fører til økt kredittid i næringslivet, som igjen vil legge kostnaden knyttet til større tap og kredittrisiko på forbrukeren, fortsetter han.

I tillegg frykter Virke at flere forbrukere får større betalingsproblemer og ender i namsmannsapparatet, fordi salærene blir for lave og dermed lettere blir ignorert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer