Inkassogjeld

Inkassoregistrene skal rydde opp i en «jungel»

Det brukes uforholdsmessig mye tid på å kartlegge folks inkassogjeld, ifølge Forbrukerrådet. Nå kommer det inkassoregister fra både private aktører og bransjen selv.

UOVERSIKTIG: Mange med inkassogjeld må forholde seg til en jungel av inkassoselskap og sliter med å få bukt med problemene. Derfor er gjeninntoget av inkassoregistre kjærkomment. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
UOVERSIKTIG: Mange med inkassogjeld må forholde seg til en jungel av inkassoselskap og sliter med å få bukt med problemene. Derfor er gjeninntoget av inkassoregistre kjærkomment. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Under Virke Inkassos fagdag i Oslo 18. november, hvor DinSide var til stede, var inkassoregistre ett av samtaleemnene.

Etter anbefaling fra ei prosjektgruppe Virke selv har satt ned, starter de nå arbeidet med å etablere et inkassoregister i regi av bransjen selv. Virke har lagt 150 000 kroner på bordet for å komme i gang.

Det er imidlertid allerede et inkassoregister på plass opprettet av private aktører. Nylig har nemlig «Luksusfellen»-profilene Lene Drange og Hallgeir Kvadsheim lansert sin tjeneste Inkassoregisteret.com.

- Mange sliter med ubetalte inkassosaker og det er vanskelig å finne fram i en jungel av inkassoselskap. Norge har drøyt hundre ulike inkassoselskap, så det er ikke lett å få oversikt, sier Drange til DinSide.

Uforholdsmessig tidkrevende

I «Luksusfellen» har det vært tidkrevende å hente ut all gjelds- og inkassoinformasjonen til deltakerne, og Navs gjeldsrådgivere bruker også fire til fem uker på å få full oversikt i sine saker.

- I dag foregår det slik at det må sendes ut e-poster til alle inkassoselskapene for å få full oversikt over den enkeltes gjeld. Jeg tror det blir lettere å gjøre opp inkassogjelda med registeroversikt, samt at dette vil bidra til færre inkassosaker i framtiden, sier daglig leder Geir Grindland i Inkassopartner til DinSide.

Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet framholder at de som skylder penger og de som skal hjelpe dem å få kontroll på gjelda, bruker uforholdsmessig mye tid på å kartlegge nettopp gjelda.

- I dag opptrer de økonomiske hjelpene mer som detektiver med sporing av gjeld som spesialområde. Det må frigjøres tid og ressurser fra å kartlegge gjeld til å finne løsninger, sier Jensen til DinSide.

- Å flytte ressursene fra sporing av gjeld til løsning av gjeldsproblemer, vil være til gode for alle, sier Jensen videre.

KRISEHJELP: Et privat lån være løsningen om du trenger penger, men ikke vil ty til kredittlån - bare pass på dette! Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Gir oversikt og løsning

Det er helt elementært å ha en korrekt og oppdatert oversikt for å kunne håndtere og løse økonomiske utfordringer, ifølge Drange i Inkassoregisteret.com, som er en privat aktør og som gratis tilbyr privatpersoner en komplett oversikt over den enkeltes inkassosaker.

- Vi vil også gjøre det enkelt for forbruker å betale ut sakene gjennom vår tjeneste i de tilfellene beløpet tilsier det, og i de litt tyngre sakene vil det være mulig å benytte en forhandlingsmodul for å komme til løsninger med sine kreditorer, sier Drange.

Formålet med inkassoregistrene er altså å hjelpe enkeltpersoner med gjeld og de som skal hjelpe dem med å få raskere oversikt over inkassosakene, slik at de videre kan komme kjapt i gang med å få bukt med problemene.

Bransjens eget inkassoregister

Virke inkasso har hatt et inkassoregister tidligere, som de har avviklet, men de jobber nå med å gjenreise et inkassoregister.

- Utfordringen til Drange og Kvadsheim, og andre private aktører som ønsker å lage inkassoregister, er at de må ha med seg bransjen på laget. De er avhengig av å hente ut data fra enkeltselskaper i inkassobransjen, for det er de som sitter på denne informasjonen, sier bransjeleder Christine Spersrud Haug i Virke Inkasso til DinSide.

Dette er også årsaken til at Virke Inkasso selv har satt ned en egen prosjektgruppe for å se på hvordan bransjen kan løse dette.

Forretningsutvikler Tor-Inge Flaa i Intrum, tidligere Lindorff, er med i denne prosjektgruppa som ser på løsninger for et bransjestyrt inkassoregister.

- Prosjektgruppas anbefaling er at inkassobransjen etablerer en egen inkassooversikt, sier Flaa under Virke Inkassos fagdag.

Virke Inkasso setter som sagt av 150 000 kroner til videreutvikling av dette inkassoregisteret, slik at de får fortgang i prosessen. Det er uvisst hvor lang tid det vil ta før Virkes inkassoregister er på plass.

- Vinn-vinn-vinn-situasjon

- Inkassoregister er en «vinn-vinn-vinn», altså for enkeltperson, gjeldsrådgivere (ofte Nav) og inkassoselskap. Nav bruker i snitt fire og ei halv uke for å få oversikt til den enkelte skyldners inkassosaker, sier Flaa videre.

Drange fra Inkassoregisteret.com forteller at de er i gang med et pilotprosjekt sammen med fire Nav-kontor, samt at de opplever at bransjen og andre aktører støtter og heier på dem.

- Det er ikke usannsynlig at inkassoregisteret bør være en offentlig tjeneste, selv om vi har god erfaringer med private, lovregulerte gjeldsregistre, påpeker Jensen i Forbrukerrådet avslutningsvis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer