Inkassosak, jeg?

Klarer du ikke å betale regningen? Slapp av, det behøver ikke bety noe at du noen ganger er sent ute. Du har relativt god tid på deg før forsinkelsen fører til at du blir registrert som dårlig betaler. I tiden frem til dette skjer må du imidlertid godta å betale forsinkelsesrenter.

Publisert

Første bud til alle som ønsker å ha et godt forhold til banken er å ha "rent" rulleblad hos kredittopplysningsbyråene. Dette betyr først og fremst at det ikke er registrert noen betalingsanmerkninger på deg. For de aller fleste av oss er betalingsanmerkning synonymt med inkasso. Hva skal så til for at du blir registrert med inkasso?

Det er kredittopplysningsbyråene som registrerer og lagrer opplysninger om betalingsmislighold. Når banker eller andre skal vurdere din kredittverdighet i forbindelse med for eksempel lånesøknader, sjekker de byråenes registre. Banken får da informasjon om hva slags type betalingsanmerkning(er) du har.

Det finnes forskjellige typer betalingsanmerkninger, men for de fleste av oss holder det å ha kjennskap til inkasso. De andre anmerkningene er stort sett navn på rettslige skritt etter at inkassobyrået har gitt opp å selv få inn pengene.

IN

IN er bokstavene bankfunskjonæren leter etter når han eller hun sjekker navnet ditt hos kredittopplysningsbyråene. IN står for, ikke overraskende: inkasso.

Hvordan får du inkasso? Når du ikke betaler en regning skal kreditor (den du skylder penger) tidligst 14 dager etter første forfall sende ut purring. Dersom du ikke har betalt denne innen nye 14 dager, kan kreditor sende regningen videre til et inkassobyrå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.