Inkassoversting?

LÅN: Brevet i postkassen bekrefter at du har blitt kredittsjekket. Dersom det står "intet negativt funnet" nederst på arket, puster du antagelig lettet ut. Men ikke føl deg for trygg - du får nemlig ikke vite alt.

Publisert
Sist oppdatert

Det er Forbrukerrapporten som igjen har satt søkelyset på kredittsjekkernes kredittvurdering.

Hver gang noen har tatt en kredittsjekk av deg, skal du få en kopi i posten. Dette brevet bekrefter hvem som har kredittsjekket deg, og kan virke beroligende. Det du antagelig ikke vet er at kredittsjekkerne også har gitt deg en karakter. Denne karakteren skal fortelle andre långivere hvor god betaler kredittsjekkeren tror at du er.

Bak din rygg selges så karakteren din videre til andre långivere, og husk: Har du for dårlig karakter, kan det bli svært vanskelig å komme inn på lånemarkedet.

Sammensurium av ukjente variabler

I karakteren inngår personlige opplysninger selskapet har om deg.

Dette er blant annet skattetall (inntekt, formue og betalt skatt de siste tre årene), kjønn, alder, bosted, eventuelle næringsinteresser, eiendomsforhold og pant i bil eller båt fra Løsøreregisteret.

Ifølge Forbrukerrapporten stopper det heller ikke der, også andre opplysninger tas med. Alle opplysningene grupperes sammen, og over 100 slike gruppevariabler kan telle i din karakter. Så ser man statistisk på hvor bra betalerne i denne gruppen er, og det inngår i din karakter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer