Inkontinens kan være arvelig

Risikoen for å utvikle inkontinens kan gå i arv mellom mor og datter, viser norsk forskning.

Publisert
Sist oppdatert

Forskerne fra Universitetet i Bergen fant ut at kvinner med mødre som lider av inkontinens hadde 30 prosent høyere risiko for å utvikle sykdommen. Å ha en søster med inkontinens øker risikoen med 60 prosent.

Omtrent 300.000 nordmenn lider av inkontinens.

- Dette er den første studien som viser at genetiske faktorer kan spille en rolle i utviklingen av inkontinens, sier doktor Yngvild S. Hannestad til Reuters Health.

Hun legger til at det er for tidlig å forutsi hvordan disse resultatene eventuelt kan hjelpe kvinner som har dette problemet, men sier at legen kanskje kan gi kvinner med inkontinens i familien råd om hvordan de kan unngå sykdommen.

For eksempel utvikler ofte kvinner inkontinens etter et svangerskap, og de som har en familiehistorie med inkontinens kan ha nytte av bekkenbunnsøvelser, sier Hannestad.

Ekstern link: oppskrift på bekkenbunnsøvelser.

For å undersøke om inkontinens kan gå i arv gikk Hannestad og hennes kolleger gjennom informasjon hentet fra 6.021 mødre, 7.629 døtre, 332 barnebarn og 2.104 storesøstre til 2.426 lillesøstre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer