Coronaviruset

Inne-reglene: Dette gjelder nå

Hvor mange kan du treffe og hvilke coronaregler gjelder for innendørsbruk?

NYE REGLER: Hvor mange kan du be hjem til deg, hvor mange kan du treffe - og må du ha munnbind på restaurant? Her er reglene som gjelder nå. Foto: NTB scanpix
NYE REGLER: Hvor mange kan du be hjem til deg, hvor mange kan du treffe - og må du ha munnbind på restaurant? Her er reglene som gjelder nå. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Myndighetene kom med nye, nasjonale coronatiltak denne uka, samtidig med at de annonserte ulike tiltak for lokalt nivå der man har smitteutbrudd.

Torsdag holdt regjeringen en ny pressekonferanse, med mål om å presisere coronarådene etter mye usikkerhet om hvordan reglene egentlig skulle tolkes.

Fra sosiale media og aviser er det også tydelig at det hersker en del usikkerhet rundt hvilke råd som gjelder hvor og hvorfor de nasjonale og de lokale rådene er ulike - som eksempelvis rådene for Oslo og de nasjonale.

Her er noen av coronareglene som gjelder nå, for opphold innendørs - enten det er hjemme hos deg selv eller ute i det offentlige rom.

Husk: Nasjonale + lokale tiltak

Aller først er det viktig å huske dette:

Det er nasjonale råd som gjelder alle - og så er det de lokale rådene som gjelder for spesifikke områder.

For de siste og ferskeste svarene på hva som gjelder for deg akkurat der du bor, bør du altså holde deg oppdatert på rådene som til enhver tid gjelder i din kommune.

Pendler du til en annen kommune, må du også oppdatere deg på eventuelle andre tiltak i arbeidskommunen.

Myndighetene presiserer også dette på sin informasjonsside om de nye, nasjonale tiltakene:

«Dette er nasjonale tiltak som gjelder alle. Sjekk din kommunes nettsider for lokale tiltak»

Munnbind hjemme

FHI har oppdatert sine anbefalinger om munnbind i befolkningen. Der går det fram at de anbefaler munnbind i hjemmet.

Dette er i tilfeller der folk er i hjemmeisolering og gjelder personer som har fått påvist eller sannsynligvis er smittet med covid-19. Ifølge de nye anbefalingene, bør disse benytte munnbind når de er nærmere andre husstandsmedlemmer enn to meter, dersom helsetilstanden tillater det.

Alternativt anbefales det at husstandsmedlemmer bruker munnbind når de er nærmere den smittede enn to meter.

TIPS: I enkelte deler av landet er det anbefalt å bruke munnbind på kollektivtransport når det er mest travelt. Slik syr du ditt eget! Syer: Mali Engesdal. Foto: Kirsti Østvang. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Tillatt for alle. Vis mer

Offentlig transport

Det nasjonale rådet for bruk av offentlig transport er:

 • Unngå rushtid - og hold minst 1 meter avstand.

Her kommer også et annet av de nasjonale rådene til anvendelse:

 • I områder med økt smitterisiko hvor flere av tilfellene ikke skyldes kjente utbrudd eller er importtilfeller, kan munnbind bli anbefalt i situasjoner der en ikke kan opprettholde minst 1 meters avstand, slik som på kollektivtrafikk.

Regjeringen har bedt kommuner med lokale smitteutbrudd å vurdere å påby munnbind innendørs på offentlig sted.

I Oslo er det for eksempel innført et slikt påbud nå:

 • Påbud om munnbind i kollektivtransporten når man ikke kan holde én meters avstand.

For øvrig er det et krav at folk i karantene skal bruke munnbind på offentlig transport til karantenestedet.

I områder med liten eller ingen kjent smitte er det ikke innført generelle anbefalinger om bruk av munnbind - men Folkehelsemyndighetene understreker at det ikke frarådes.

På offentlig sted: Butikker, kjøpesentre mm.

Den samme regelen gjelder nå på offentlig sted som på kollektivtransporten:

 • I områder med økt smitterisiko hvor flere av tilfellene ikke skyldes kjente utbrudd eller er importtilfeller, kan munnbind bli anbefalt i situasjoner der en ikke kan opprettholde minst 1 meters avstand, slik som på kollektivtrafikk.

Regjeringen har bedt kommuner med lokale smitteutbrudd å vurdere å påby munnbind innendørs på offentlig sted (butikker, kjøpesentre) der det ikke er mulig å opprettholde minst 1 meter avstand, og innendørs på serveringssteder for ansatte og for gjester i alle situasjoner der de ikke sitter ved et bord.

 • Oslo kommune har for eksempel innført påbud om munnbind innendørs der man ikke kan holde en meters avstand.
 • Dette gjelder i butikker, i fellesarealene på kjøpesentre, på serveringssteder, i tros- og livssynshus og i lokaler for kultur-, sports- og fritidsaktiviteter.
 • Plikten til bruk av munnbind gjelder ikke de som utøver fysisk aktivitet, og ikke ved kortvarige passeringer av andre.

På restaurant, kafé og liknende

For restauranter, kafeer og utesteder gjelder disse nasjonale reglene:

 • Det skal være minst 1 meter avstand mellom gjester utenfor damme husstand.
 • Det skal være sitteplasser for alle gjester, bordservering av alkohol - og det skal registreres kontaktopplysninger til de gjestene som samtykker til det (smittesporing).

De lokale reglene kan være strengere. Sjekk din kommune.

For Oslo gjelder dette:

 • Påbud om munnbind innendørs på serveringssteder med alkoholservering for besøkende, når de ikke kan opprettholde en meters avstand til andre enn husstandsmedlemmer. Plikten til å bruke munnbind for besøkende gjelder ikke ved kortvarige passeringer av andre. Ansatte skal bruke munnbind når de oppholder seg i områder hvor gjestene har tilgang. For serveringssteder uten alkoholservering gjelder de samme reglene som for munnbind på offentlig sted.

I Bergen er det disse lokale tiltakene som gjelder nå:

 • Krav om gjesteliste på alle serveringssteder, også de uten alkoholservering. Gjester som ikke vil legitimere seg, skal avvises.
 • Gjester og ansatte skal bruke munnbind når de beveger seg i lokalet, når avstandskravet på en meter ikke kan overholdes.

Maks antall gjester hjemme

Det har vært mye debatt rundt akkurat dette rådet, på grunn av ulikheter i de lokale og de nasjonale rådene.

Dette er hva de nasjonale rådene sier om sosial kontakt i private hjem:

 • Anbefaling om maks fem gjester i tillegg til de du bor sammen med. Hvis gjestene er fra samme husstand, kan det være flere enn fem.
 • Barnehagebarn og barneskolebarn kan være sammen med sin faste gruppe («kohort»).

I tillegg må du forholde deg til de lokale tiltakene der du er. I Oslo er det for eksempel følgende regel som gjelder for sosiale sammenkomster:

 • Forbud mot private sammenkomster med flere enn 10 personer i private hjem.

Oslo kommune presiserer dette på sine Facebooksider:

«Viktig presisering. Det er forskjell på nasjonale og lokale råd og regler. I Oslo gjelder fortsatt regelen om maks 10 personer i private sammenkomster, både inne og ute. Og alle deltakere skal kunne holde minst en meters avstand. Dette gjelder også barn og unge. Også om en ønsker å gjennomføre halloweenfest eller barnebursdag hvor en invitere barn fra samme klasse eller barnehage.»

Bergen har 10 personer som makstall - men der ser de bort fra antallet om barn er i samme kohort på skole/barnehage:

 • Forbud mot private sammenkomster med flere enn 10 personer. Antallsbegrensningen gjelder ikke for barn i samme kohort (gruppe) i barnehage eller skole. Maksgrensen på ti personer er et påbud. Regjeringen anbefaler at du kun kan ha fem gjester. Men er alle gjestene fra samme husstand, kan det være flere.

Maks antall på arrangementer

De nye nasjonale tiltakene som gjelder fra 28. oktober har følgende endringer og begrensninger når det kommer til arrangementer utenfor private hjem:

 • Maks 50 personer på privat sammenkomster utenfor hjemmet.
 • Andre arrangementer kan ha 200 personer til stede.
 • Maks 600 personer på utendørs arrangementer hvor alle sitter på fastmonterte seter.

Også her kan det være lokale regler som er annerledes. Oslo har for eksempel et lavere tall for tillatt antall på utendørs arrangement:

 • Maks 200 personer på arrangementer innendørs med fast seteplassering.
 • Maks 200 personer på arrangementer utendørs.

Bergen har 600 som makstall på utendørsarrangementer:

 • Forbud mot mer enn 50 deltakere på innendørs offentlige arrangement uten fast sitteplass. Med fast sitteplass gjelder nasjonal bestemmelse på maksimum 200 deltakere. På utendørs arrangementer hvor publikum sitter i fastmonterte seter kan inntil 600 personer være til stede samtidig, fordelt på grupper/ kohorter på inntil 200 personer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer