Innfører skatt på utleie

NYHET: Huseiere i Lillehammer må betale ekstra kommunale avgifter for hybler og leiligheter de eier. Eier de to hybler, tredobles regningen.

Publisert
Sist oppdatert


Lillehammer kommunes nye regler for vann- og avløpsgebyr gjør nemlig at huseiere må betale avgift for hver boenhet de eier.

3.000 ekstra per hybel

Det betyr ett gebyr per hybel/leilighet i tillegg til ett gebyr for boenheten de selv bor i. Tidligere krevde kommunen ett gebyr per eiendom.

- Dette er en hårreisende praksis. I realiteten snikinnfører kommunen her skatt på utleie, sier Dag Refling, utredningssjef i Huseiernes Landsforbund til DinSide.

Refling mener kommunen heller bør ta betalt for faktiske kostnader. Han sier boliger med ett vannrør inn og ut og en søppeldunk ikke skal belastes med flere gebyrer.

Praksisen rammer 1.300 husstander i Lillehammer. Disse får en merutgift på 2.985 kroner i året - per boenhet. Eier de to hybler, må de til sammen ut med 8955 kroner.

Gir høyere leiepriser

Kuriøst nok krever kommunen gebyr selv om huseierne ikke leier ut hyblene. Folk må betale selv for hybler som står tomme.

Si hva du mener:

Tror du andre kommuner vil følge Lillehammers praksis? (Avsluttet)
Ja - de klarer ikke å dy seg(73%) 724
Nei - da blir det ramaskrik(24%) 241
Vet ikke(2%) 23
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Huseiernes Landsforbund frykter at utleiere gjennom høyere leiepriser vil velte regningen over på studenter og andre som leier bolig.

- Dette er ikke tillatt. Ifølge Husleieloven er det kun tillatt å kreve inn avtalt husleie. I tillegg kan man kreve at leier sin andel av strøm og brensel, men bare dersom det er avtalt på forhånd, sier Line Andreassen, advokat i Huseiernes Landsforbund.

Hun er ikke i tvil: Andre ytelser eller beløp enn dette er det forbudt å kreve at leier betaler.

Borettslagene

Lillehammer kommune forsvarer praksisen, og sier at borettslagene ga mange gratispassasjerer.

- Det var ikke rettferdig at borettslag og sameier bare betalte ett gebyr for titalls leiligheter. Derfor endret vi reglene, sier Arne Hole, områdeleder i Lillehammer kommune, til bladet Hus & Bolig.

Borettslagene betalte tidligere ett gebyr hver. Dette ville kommunen ha slutt på.

Gratispassasjerer

- Vi har jo hatt med oss noen gratispassasjerer, som er blitt subsidiert av de andre, sier Hole.

Han ser liten forskjell mellom separate leiligheter i borettslagsblokker og små hybler folk leier ut i eget hjem.

- 3.000 kroner i årlig merutgift er ikke avskrekkende. I såfall er leien for lav, for forskjellen utgjør maksimalt 250 kroner i måneden, sier Arne Hole.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer