Etterspør 18-års aldersgrense på energidrikk

- Innføring av aldersgrense er et nødvendig tiltak

Mattilsynet skal vurdere tiltak for å begrense barn og unges inntak av energidrikker. Forbrukerrådet ønsker å få på plass en aldersgrense på 18 år. Samtidig opererer dagligvarekjedene med egne aldersgrenser.

TILTAK: Om energidrikk er problematisk for ungdom, og om det bør innføres tiltak mot at ungdom konsumerer disse produktene, jobbes det med i disse dager. Foto: Berit B. Njarga
TILTAK: Om energidrikk er problematisk for ungdom, og om det bør innføres tiltak mot at ungdom konsumerer disse produktene, jobbes det med i disse dager. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Salget av energidrikker her til lands har vært omdiskutert, og blant annet var det forbud mot salg av Red Bull og andre energidrikker tilsatt koffein frem til 2008. I april i år fikk Mattilsynet i oppdrag av Helse- og omsorgsdepartementet å utrede ulike alternative tiltak for å beskytte barn og unge mot helseskader som følge av høyt konsum av energidrikke.

Forbrukerrådet mener et målrettet, effektivt og nødvendig tiltak vil være å innføre 18-års aldersgrense på salg av energidrikk i Norge.

Flere dagligvarebutikker opererer allerede med egne aldersgrenser på energidrikke på eget initiativ - som gjerne er lavere enn 18 år.

Vurderer 16- eller 18- årsgrense

I Storbritannia er de i gang med en åpen høring der alle som ønsker, kan delta i form av en nettbasert spørreundersøkelse om nettopp det å begrense salget av energidrikke til barn. Dette er en del av myndighetenes arbeid for å redusere fedme og andre helseproblemer blant barn.

I spørreundersøkelsen blir det blant annet spurt om det bør være begrensinger i salget fra og med 16 eller 18 år.

Det britiske helsedepartementet påpeker at de vil bruke den åpne høringen til å samle videre synspunkter og bevis på fordeler og ulemper ved å avslutte salget av energidrikker til barn, og alternativer, før de tar en endelig beslutning.

I Sverige er det svenske Livsmedelverket i gang med en liknende utredning av tiltak som i Norge.

- Vi undersøker ulike mulige tiltak, for eksempel aldersgrense, maksinnhold av koffein og bedre informasjon, sier jurist Sofia Norlin ved Livsmedelverkets juridiske avdeling.

Hun legger til at de skal være ferdige med sitt arbeid innen 15. desember, og at det derfor er for tidlig å svare på om det er nødvendig med tiltak, og eventuelt hvilke.

Altså er det ikke avgjort om det blir noen aldersgrense i verken Storbritannia eller Sverige. Det samme gjelder også for Norges del.

Skal vurdere flere tiltak

Her hjemme skal Mattilsynet blant annet vurdere om bedre merking av produktene, informasjon og frivillige avtaler med produsenter og forhandlere er nyttige tiltak.

Hvor farlig er energidrikk for unge

Mattilsynet sier til Dinside at de ønsker en oppdatert vurdering av eventuelle negative helseeffekter ved:

  • Akutt høyt inntak av energidrikker hos barn og unge
  • Det kroniske inntaket av energidrikker hos barn og unge

De skal derfor be Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) om en oppdatert vurdering, og bestillingen av denne er ute på høring, med svarfrist 18. september.

Den oppdaterte risikovurderingen vil bli brukt som grunnlag til å svare på oppdraget fra Helsedepartementet, ifølge Merethe Steen i Mattilsynet.

- I den grad det foreslås en lovpålagt aldersgrense, må hjemmelsgrunnlaget utredes, sier seksjonssjef Merethe Steen ved seksjon for merking og kvalitet i Mattilsynet.

I brevet fra helsedepartementet skriver de blant annet at utredningen, på bakgrunn av kunnskap om potensielle helseskader og data om inntak blant barn og unge i Norge, skal munne ut i konkrete anbefalinger om tiltak, som ikke må være mer inngripende enn nødvendig.

Departementets kommunikasjonsavdeling forklarer at dette betyr at hvis målet kan nås med et lite omfattende tiltak, bør det foreslås i stedet for mer omfattende tiltak. De viser til at merking av produktene, informasjon, frivillige avtaler eller reguleringer er tiltak som er foreslått i bestillingen til Mattilsynet.

Aldersgrense en nødvendighet

Forbrukerrådet, som syns det er positivt at helsedepartementet har bedt om en vurdering av tiltak, håper konklusjonen på arbeidet blir at energidrikker er produkter som ikke hører hjemme i barn og unges kosthold.

- Myndighetene er forpliktet til å beskytte barn og unges helse, og i dette tilfellet er innføring av aldersgrense et målrettet, effektivt og nødvendig tiltak, sier fagdirektør Gunstein Instefjord til Dinside.

Forbrukerrådet hevder at et høyt akutt forbruk av energidrikke øker risikoen for svært alvorlige helsetilstander, og at aggressiv markedsføring fra produsentene har stor innvirkning på denne forbrukergruppen, og dermed også bidrar til økt forbruk.

- For å beskytte barn og unges helse mot skadene som kan oppstå som følge av energidrikk, mener Forbrukerrådet at energidrikk ikke bør selges til mindreårige, understreker han.

Dette sier dagligvarekjedene

Forbrukerrådet sier til Dinside at de i påvente av en lovregulering har oppfordret dagligvarekjedene til å innføre aldersgrense for kjøp av energidrikk.

De er derimot ikke positive til 14-årsgrensa som Norgesgruppen opererer med i enkelte av sine kjeder, sier Instefjord.

- Det gir helt feil signal og kan virke mot sin hensikt, hevder han.

Kommunikasjonssjef Kine Søyland sier til Dinside at Norgesgruppen ikke har en sentral konsernpolicy på dette.

- Det er slik at aldersgrensene settes av hver enkelt kjede, sier Søyland.

Kommunikasjonsrådgiver Nora Mile Helgesen i Kiwi sier at bakgrunnen for deres selvpålagte aldersgrense på 14 år er at enkelte av disse produktene var merket med «anbefales ikke for barn under 14 år», da de ble tatt inn av kjeden.

- Den anbefalingen valgte vi å følge på alle energidrikker, og denne har vi levd godt med i over ti år nå. Dersom det skulle komme nye pålegg eller føringer fra myndighetene, vil vi selvsagt rette oss etter dette, sier Mile Helgesen til Dinside.

Også hos Rema 1000 står kjøpmenn fritt til å sette aldersgrense i egen butikk, forteller kommunikasjonsrådgiver Frederik Jahr.

15 ÅR: Rema 1000s kjøpmenn kan selv velge hvilken aldersgrense de vil operere med i sine butikker. Foto: Berit B. Njarga
15 ÅR: Rema 1000s kjøpmenn kan selv velge hvilken aldersgrense de vil operere med i sine butikker. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Dinside observerte selv nylig 15-års aldersgrense på energidrikk på en Rema 1000-butikk på Østlandet.

- Vi ser utfordringer ved at unge kan kjøpe energidrikk med høyt koffeininnhold, og vårt ønske er at norske myndigheter kommer med tydelige retningslinjer for hvordan dette skal håndteres, slik at bransjen i sin helhet har en felles plattform, sier Jahr.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer