Etterspør 18-års aldersgrense på energidrikk

- Innføring av aldersgrense er et nødvendig tiltak

Mattilsynet skal vurdere tiltak for å begrense barn og unges inntak av energidrikker. Forbrukerrådet ønsker å få på plass en aldersgrense på 18 år. Samtidig opererer dagligvarekjedene med egne aldersgrenser.

TILTAK: Om energidrikk er problematisk for ungdom, og om det bør innføres tiltak mot at ungdom konsumerer disse produktene, jobbes det med i disse dager. Foto: Berit B. Njarga
TILTAK: Om energidrikk er problematisk for ungdom, og om det bør innføres tiltak mot at ungdom konsumerer disse produktene, jobbes det med i disse dager. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Salget av energidrikker her til lands har vært omdiskutert, og blant annet var det forbud mot salg av Red Bull og andre energidrikker tilsatt koffein frem til 2008. I april i år fikk Mattilsynet i oppdrag av Helse- og omsorgsdepartementet å utrede ulike alternative tiltak for å beskytte barn og unge mot helseskader som følge av høyt konsum av energidrikke.

Forbrukerrådet mener et målrettet, effektivt og nødvendig tiltak vil være å innføre 18-års aldersgrense på salg av energidrikk i Norge.

Flere dagligvarebutikker opererer allerede med egne aldersgrenser på energidrikke på eget initiativ - som gjerne er lavere enn 18 år.

Vurderer 16- eller 18- årsgrense

I Storbritannia er de i gang med en åpen høring der alle som ønsker, kan delta i form av en nettbasert spørreundersøkelse om nettopp det å begrense salget av energidrikke til barn. Dette er en del av myndighetenes arbeid for å redusere fedme og andre helseproblemer blant barn.

I spørreundersøkelsen blir det blant annet spurt om det bør være begrensinger i salget fra og med 16 eller 18 år.

Det britiske helsedepartementet påpeker at de vil bruke den åpne høringen til å samle videre synspunkter og bevis på fordeler og ulemper ved å avslutte salget av energidrikker til barn, og alternativer, før de tar en endelig beslutning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer