- Inngår i beredskapslista

Norges Bank mener folk bør ha kontanter liggende hvis systemene for betaling rammes av kyberangrep.

KONTANTER: - Hvor stort beløp som trengs vil avhenge av hva den enkelte husholdning har av nødvendighetsvarer. Foto: NTB
KONTANTER: - Hvor stort beløp som trengs vil avhenge av hva den enkelte husholdning har av nødvendighetsvarer. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag forrige kom Norges Bank med en pressemelding som tok for seg at beredskapen i betalingssystemet må styrkes. Sentralbanken skrev blant annet at det kan få store konsekvenser hvis betalingssystemet i Norge blir rammet av et dataangrep.

Det ble også oppfordret til å ha flere betalingsmuligheter tilgjengelig.

- I tillegg til å ha kontanter liggende, bør man ha flere betalingskort og konto i flere banker.

DinSide har kontaktet Anna Grinaker, direktør for finansiell infrastruktur i Norges Bank, for å få mer informasjon om betalingsmuligheter og kontantoppfordringen.

- Vi ønsker ikke å gå ut med helt konkrete råd om hvor mye kontanter det er behov for. Hver husstand bør tenke gjennom hvor mye kontanter en trenger for å kunne kjøpe inn nødvendighetsvarer. Hvor stort beløp som trengs vil avhenge av hva den enkelte husholdning har av slike varer, forklarer hun til DinSide.

Grinaker trekker fram at kontanter kan benyttes selv om de elektroniske beredskapsløsningene for betalingssystemet ikke skulle fungere.

- Kontanter kan i noen situasjoner være vanskelig å få tak i. Å ha litt kontanter tilgjengelig vil bidra til å styrke egenberedskapen for betalinger i en situasjon der de elektroniske reserveløsningene ikke fungerer. Rådet om litt kontanter er i tråd med DSBs anbefalinger om egenberedskap (som har vært der lenge).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer