Avgift på sukker:

Innholdet av sukker avgjør ikke om du betaler sukkeravgift

Sjokoladen på bildet over, må du betale avgift for på grunn av sukkerinnholdet. Wok-sausen, som inneholder mer sukker, er avgiftsfri. 

SUKKERAVGIFT: Sausen til venstre inneholder 33 gram sukker per 100 gram. Sjokoladen til høyre inneholder mindre sukker enn dette, 29,5 gram - men er avgiftsbelagt. Det er ikke sausen fra Santa Maria. Foto: Berit B. Njarga
SUKKERAVGIFT: Sausen til venstre inneholder 33 gram sukker per 100 gram. Sjokoladen til høyre inneholder mindre sukker enn dette, 29,5 gram - men er avgiftsbelagt. Det er ikke sausen fra Santa Maria. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor mye man betaler i avgifter på en vare, avhenger som Dinside har vist tidligere, av flere ting. Eksempelvis betaler du mer i avgift på bensin enn på diesel. Samtidig utgjør avgifter 78 prosent av prisen på en flaske brennevin.

Det du kanskje ikke visste, er at i hvilken butikkhylle du finner varen er med på å avgjøre om du betaler avgift for sukkerinnholdet - ikke hvor mye sukker det er i matvaren.

Ingen avgift på Hapå og sursøt saus

SUKKERINNHOLD: 58 gram - ingen avgift. Foto: Berit B. Njarga
SUKKERINNHOLD: 58 gram - ingen avgift. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Selv om du beveger deg bort fra godterihylla, er det enkelt å finne varer med et høyt sukkerinnhold.

Våre eksempler viser at alt fra søtt pålegg, sursøt saus og ketchup i noen tilfeller kan ha et svært høyt sukkerinnhold, og i noen tilfeller langt høyere enn matvarene som er definert som sjokolade- og sukkervarer. Likevel slipper du unna sukkeravgiften på prislappen.

SUKKERINNHOLD: 22,8 gram - ingen avgift. Til sammenlikning inneholder Sætre Mariekjeks 20 gram sukker, og er avgiftsbelagt. Foto: Berit B. Njarga
SUKKERINNHOLD: 22,8 gram - ingen avgift. Til sammenlikning inneholder Sætre Mariekjeks 20 gram sukker, og er avgiftsbelagt. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Vi tok en runde i dagligvarebutikken for å finne eksempler på dette, som det var en god del av:

For det er ingen avgift på hverken pålegget Hapå, som inneholder 58 gram sukker, Blue Dragon Sweet&Sour Wok Sauce med sine 33,7 gram sukker eller Santa Maria Asian Wok Sweet&Sour med 33 gram per 100 gram sukker, som er avbildet øverst i artikkelen.

Dét til tross for at alle tre eksemplene inneholder mer sukker per 100 gram, enn Freia Premium-sjokoladen i toppen av artikkelen.

SUKKERINNHOLD: 33,7 gram - ingen avgift. Foto: Berit B. Njarga
SUKKERINNHOLD: 33,7 gram - ingen avgift. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
SUKKERINNHOLD: 32 gram - og avgiftsbelagt. Foto: Berit B. Njarga
SUKKERINNHOLD: 32 gram - og avgiftsbelagt. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

- Skal gi staten inntekter

Ifølge Finansdepartementet, er sjokolade- og sukkervareavgiften først og fremst begrunnet for å gi staten inntekter, i tillegg til å ha ernæringsmessige sider.

Den helsemessige begrunnelsen for avgift på sjokolade- og sukkervarer, er ifølge statssekretær Jørgen Næsje å redusere forbruket av den typen varer.

- Sjokolade- og sukkervareavgiften omfatter mange næringsfattige og kaloririke produkter. En avgift kan bidra til redusert forbruk av slike varer.

SUKKERINNHOLD: 27 gram - og avgiftsbelagt. Foto: Berit B. Njarga
SUKKERINNHOLD: 27 gram - og avgiftsbelagt. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

- En rekke andre matvarer som ikke er avgiftsbelagt, har i noen tilfeller et høyere sukkerinnhold enn de som er definert som sjokolade- og sukkervarer. Er det logisk at produkter med et lavere sukkerinnhold er avgiftsbelagt, fordi de er definert som sukkervarer, mens andre matvarer slipper unna?

- Som nevnt over, er avgiften på sjokolade- og sukkervarer først og fremst begrunnet med å gi staten inntekter, men den har også ernæringsmessige sider. Avgiften er ikke utformet for å avgiftslegge produkter etter sukkerinnhold, sier Næsje.

Les også vår kommentar om dagligvarekjedenes priskriger.

- Ikke tilfreds med avgiften

Områdedirektør Knut-Inge Klepp ved Folkehelseinstituttet, sier til Dinside at avgiften på sjokolade- og sukkervarer strekker seg tilbake til 30-tallet, da den ble innført som en avgift på luksusvarer. Siden den gang har matmarkedet utviklet seg veldig, påpeker Klepp.

Så mye betaler du i sukkeravgift

Ifølge Skatteetaten betaler man i 2016 19,79 kroner per kilo i avgift på sjokolade- og sukkervarer.

Avgiften regnes ut av nettovekten på varen. Dessuten inngår avgiften i grunnlaget for beregning av merverdiavgift på varen.

- Det beste hadde vært om avgiften slo ut etter tilsatt sukkerinnhold i en matvare, sier Klepp, og viser til at det har vært gjort forsøk på å endre sukkeravgiften, men at det i dag ikke er mulig å skille mellom naturlig sukker, i for eksempel matvarer som inneholder frukt og bær, og tilsatt sukker.

- Dagens avgift er ikke tilfredsstillende, men fra et folkehelsesyn er det viktig å opprettholde avgiften til man finner en bedre løsning, sier Klepp.

Velge matvarer med lite sukker?

Vil du unngå matvarer med et høyt innhold av sukker, gjelder det å lese det med liten skrift på baksiden av matvaren.

Men – per i dag er det ikke et krav at produsenten skal oppgi sukkerinnholdet, selv om mange likevel gjør det.

Knut-Inge Klepp anbefaler å se etter nøkkelhullsmerkede produkter, som blant annet har et lavt innhold av sukker innen sin kategori av matvarer.

LES OGSÅ:
Smaker nye Coca-Cola Life bedre enn den gamle?

Slik leser du ingredienslistene

Nei, det er ikke vanilje i vaniljeis

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer