Hvor mye man betaler i avgifter på en vare, avhenger som Dinside har vist tidligere, av flere ting. Eksempelvis betaler du mer i avgift på bensin enn på diesel. Samtidig utgjør avgifter 78 prosent av prisen på en flaske brennevin.
Det du kanskje ikke visste, er at i hvilken butikkhylle du finner varen er med på å avgjøre om du betaler avgift for sukkerinnholdet - ikke hvor mye sukker det er i matvaren.
Ingen avgift på Hapå og sursøt saus

Selv om du beveger deg bort fra godterihylla, er det enkelt å finne varer med et høyt sukkerinnhold.
Våre eksempler viser at alt fra søtt pålegg, sursøt saus og ketchup i noen tilfeller kan ha et svært høyt sukkerinnhold, og i noen tilfeller langt høyere enn matvarene som er definert som sjokolade- og sukkervarer. Likevel slipper du unna sukkeravgiften på prislappen.

Vi tok en runde i dagligvarebutikken for å finne eksempler på dette, som det var en god del av:
For det er ingen avgift på hverken pålegget Hapå, som inneholder 58 gram sukker, Blue Dragon Sweet&Sour Wok Sauce med sine 33,7 gram sukker eller Santa Maria Asian Wok Sweet&Sour med 33 gram per 100 gram sukker, som er avbildet øverst i artikkelen.
Dét til tross for at alle tre eksemplene inneholder mer sukker per 100 gram, enn Freia Premium-sjokoladen i toppen av artikkelen.


- Skal gi staten inntekter
Ifølge Finansdepartementet, er sjokolade- og sukkervareavgiften først og fremst begrunnet for å gi staten inntekter, i tillegg til å ha ernæringsmessige sider.
Den helsemessige begrunnelsen for avgift på sjokolade- og sukkervarer, er ifølge statssekretær Jørgen Næsje å redusere forbruket av den typen varer.
- Sjokolade- og sukkervareavgiften omfatter mange næringsfattige og kaloririke produkter. En avgift kan bidra til redusert forbruk av slike varer.

- En rekke andre matvarer som ikke er avgiftsbelagt, har i noen tilfeller et høyere sukkerinnhold enn de som er definert som sjokolade- og sukkervarer. Er det logisk at produkter med et lavere sukkerinnhold er avgiftsbelagt, fordi de er definert som sukkervarer, mens andre matvarer slipper unna?
- Som nevnt over, er avgiften på sjokolade- og sukkervarer først og fremst begrunnet med å gi staten inntekter, men den har også ernæringsmessige sider. Avgiften er ikke utformet for å avgiftslegge produkter etter sukkerinnhold, sier Næsje.
Les også vår kommentar om dagligvarekjedenes priskriger.
- Ikke tilfreds med avgiften
Områdedirektør Knut-Inge Klepp ved Folkehelseinstituttet, sier til Dinside at avgiften på sjokolade- og sukkervarer strekker seg tilbake til 30-tallet, da den ble innført som en avgift på luksusvarer. Siden den gang har matmarkedet utviklet seg veldig, påpeker Klepp.
Så mye betaler du i sukkeravgift
Ifølge Skatteetaten betaler man i 2016 19,79 kroner per kilo i avgift på sjokolade- og sukkervarer.
Avgiften regnes ut av nettovekten på varen. Dessuten inngår avgiften i grunnlaget for beregning av merverdiavgift på varen.
- Det beste hadde vært om avgiften slo ut etter tilsatt sukkerinnhold i en matvare, sier Klepp, og viser til at det har vært gjort forsøk på å endre sukkeravgiften, men at det i dag ikke er mulig å skille mellom naturlig sukker, i for eksempel matvarer som inneholder frukt og bær, og tilsatt sukker.
- Dagens avgift er ikke tilfredsstillende, men fra et folkehelsesyn er det viktig å opprettholde avgiften til man finner en bedre løsning, sier Klepp.
Velge matvarer med lite sukker?
Vil du unngå matvarer med et høyt innhold av sukker, gjelder det å lese det med liten skrift på baksiden av matvaren.
Men – per i dag er det ikke et krav at produsenten skal oppgi sukkerinnholdet, selv om mange likevel gjør det.
Knut-Inge Klepp anbefaler å se etter nøkkelhullsmerkede produkter, som blant annet har et lavt innhold av sukker innen sin kategori av matvarer.
LES OGSÅ:
Smaker nye Coca-Cola Life bedre enn den gamle?
Slik leser du ingredienslistene
Nei, det er ikke vanilje i vaniljeis