Avgift på sukker:

Innholdet av sukker avgjør ikke om du betaler sukkeravgift

Sjokoladen på bildet over, må du betale avgift for på grunn av sukkerinnholdet. Wok-sausen, som inneholder mer sukker, er avgiftsfri. 

SUKKERAVGIFT: Sausen til venstre inneholder 33 gram sukker per 100 gram. Sjokoladen til høyre inneholder mindre sukker enn dette, 29,5 gram - men er avgiftsbelagt. Det er ikke sausen fra Santa Maria. Foto: Berit B. Njarga
SUKKERAVGIFT: Sausen til venstre inneholder 33 gram sukker per 100 gram. Sjokoladen til høyre inneholder mindre sukker enn dette, 29,5 gram - men er avgiftsbelagt. Det er ikke sausen fra Santa Maria. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor mye man betaler i avgifter på en vare, avhenger som Dinside har vist tidligere, av flere ting. Eksempelvis betaler du mer i avgift på bensin enn på diesel. Samtidig utgjør avgifter 78 prosent av prisen på en flaske brennevin.

Det du kanskje ikke visste, er at i hvilken butikkhylle du finner varen er med på å avgjøre om du betaler avgift for sukkerinnholdet - ikke hvor mye sukker det er i matvaren.

Ingen avgift på Hapå og sursøt saus

Selv om du beveger deg bort fra godterihylla, er det enkelt å finne varer med et høyt sukkerinnhold.

Våre eksempler viser at alt fra søtt pålegg, sursøt saus og ketchup i noen tilfeller kan ha et svært høyt sukkerinnhold, og i noen tilfeller langt høyere enn matvarene som er definert som sjokolade- og sukkervarer. Likevel slipper du unna sukkeravgiften på prislappen.

Vi tok en runde i dagligvarebutikken for å finne eksempler på dette, som det var en god del av:

For det er ingen avgift på hverken pålegget Hapå, som inneholder 58 gram sukker, Blue Dragon Sweet&Sour Wok Sauce med sine 33,7 gram sukker eller Santa Maria Asian Wok Sweet&Sour med 33 gram per 100 gram sukker, som er avbildet øverst i artikkelen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer