Innmark og utmark

Retten til ferdsel og opphold avhenger av om du er på innmark eller utmark. Utgangspunktet er enkelt: Du har en langt videre adgang til bruk av utmark enn innmark.

Publisert
Sist oppdatert

Det er Friluftslovens § 1a som trekker grensen mellom innmark og utmark.

Loven gir eksempler på hva som er innmark, mens "andre arealer er utmark".

Innmark:GårdsplassHustomt, eller grunn som er brukt til byggeformål. Det er ingen fast arealgrense for hva som regnes for å være en hustomt i friluftslovens forstand, men det antas at det er krav på beskyttelse av et begrenset areal rundt hus, til vern om privatlivets fred.

Også hyttetomter anses som innmark i forhold til friluftsloven. Grensen for hva som er å anse som tomt/innmarksareal blir likevel noe snevrere rundt hytter enn rundt bolighus.

Behovet for uteareal til særskilt privat bruk er størst når det gjelder hverdagslivet ved fast bolig. Dyrket mark, det vil i hovedsak si åker og eng i tilknytning til gårdsbruk. Også annen jord som er oppdyrket, slik som hager, beplantninger o.l. går inn under begrepet dyrket mark. Det er imidlertid landbrukets produksjonsarealer som skal vernes. Det blir dermed ikke automatisk innmark, bare fordi grunneier har sådd gress.

Dyrket mark som ikke holdes i hevd blir etterhvert å anse som utmark, men at dyrking ikke skjer en sesong eller to er ikke nok. EngslåttKulturbeiteSkogplantefeltEller liknende område hvor allmennhetens ferdsel vil være til utilbørlig fortrengsel for eier eller bruker. Opplistingen er altså ikke uttømmende, hva som anses å falle inn under denne bestemmelsen må bedømmes skjønnsmessig etter lokale forhold i det enkelte tilfellet, der allmennhetens og grunneierens interesser må veies mot hverandre.Udyrkede, mindre grunnstykker som ligger i dyrket mark eller engslått eller er gjerdet inn sammen med slikt område. Mindre strandstrekninger som ligger til dyrket mark eller engslått kan bli å anse som innmark etter denne bestemmelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer