Inntekten er høyere enn skattelistene viser

Slik regner du ut hvor mye naboen egentlig tjener.

Når du søker i skattelistene er det nettoinntekten som fremkommer. Med DinSides nysgjerrigperkalkulator finner du den virkelige inntekten. Foto: Per Ervland
Når du søker i skattelistene er det nettoinntekten som fremkommer. Med DinSides nysgjerrigperkalkulator finner du den virkelige inntekten. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er fortsatt fullt mulig å sjekke nordmenns inntekt og skatt og skattelistene. Forskjellen fra da listene var svært tilgjengelige gjennom eksempelvis nettavisene, er at du nå må logge deg inn hos skatteetaten.no for å snoke.

Dette trenger du for å sjekke

Slik leser du tallene

Skattelistene inneholder informasjon om innbetalt skatt, nettoinntekt og nettoformue for forrige skatteår. I tillegg inneholder de fullt navn, fødselsår, postnummer og -sted.

Skatt er det du betalte i skatt på lønnsinntekten, i tillegg til skatt på kapitalinntekter og eventuell formue. Har du fri bruk av mobil og bredbånd i jobben, vil skatten på disse frynsegodene medregnes her.

Nettoinntekt er det du fikk i lønn, kapitalinntekter og naturalytelser – minus fradrag som minstefradrag og kostnader til barnehage og SFO. Skattytere med høy gjeld kan få nettoinntekten kraftig redusert som følge av rentefradraget. Personfradraget på 45.350 kroner er ikke fratrukket i nettoinntekten.

Nettoformue viser om du har større verdier enn størrelsen på gjelden din. For bolig og fritidsbolig er ligningsverdien langt lavere enn markedsverdi. Sånn sett er også oppgitt nettoformue lavere enn de reelle verdiene man eier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer