Intelligent strømsparing

Enten du bor i blokk - eller i enebolig: Lysfølsomme dimmere og sensorer er smart strømsparing.

Publisert
Sist oppdatert

I dag gir vi dere en liten coctail av strømsparetips.

Stikkord er: Intelligent strømsparing, og lysstyrke. Enten det gjelder å dempe lyset, eller å la glorete sparepærelys være nettopp det, steder der belysningen ikke er så viktig.

En av våre lesere har innført en rekke smarte tiltak, og skriver til DinSide:

En ting jeg har gjennomført hjemme og som gir besparelser i strøm for meg er følgende:

Den ultimate strømsparelampen Zoe lagrer sollys om dagen, som blir til leselys om kvelden. Les mer: Gratis leselys
Den ultimate strømsparelampen Zoe lagrer sollys om dagen, som blir til leselys om kvelden. Les mer: Gratis leselys Vis mer


All belysning som kun er til for å skape lys, hvor tonen av lyset ikke er viktig (kjeller, boder, yttergang etc) har jeg montert sparepærer som kun trekker 7W og lyset tilsvarer 45W glødelampe.

All utebelysning er av samme type, men med innebygd lyssensor slik at disse kun skrur seg på når det er mørkt.

Totalt dreier dette seg om omtrentlig 25 pærer hvor man i snitt kan si at de brukes fem timer perdøg som gir en årlig besparelse ca 2750 kWh.

I tillegg er all annen belysning (glødepærer etc) i huset koplet til en lysfølsom dimmer hvor jeg har justert et ønsket lysnivå i rommet og dimmeren sørger for at dette holdes konstant (kan overstyres).

Besparelse her er ukjent.

Miljømessig gevinst oppnås ved at sparepærer har en oppgitt levetid på 15.000 timer.

-Jeg opplever at disse går etter omtrent 3-4 år, mens jeg tidligere måtte bytte pære (glød) etter omtrent seks måneder. Etter montering av dimmer på alle glødelamper har jeg skiftet kun en pære på fire år.

Takk til Robert for tips!

Stor konkurranse

Wilfa og DinSide har i samarbeid en løpende konkurranse i januar, der tre heldige lesere kan vinne hver sin varmeovn - eller å slippe å betale strømregningen for forrige kvartal.

Alt du må gjøre for å vinne er å sende oss ditt beste strømsparetips. De fleste kjenner jo til de store strømslukene, men her vil vi gjerne høre om de små grepene våre lesere tar i hverdagen. Samlet kan disse bidra til å spare mye strøm.

Hver dag, til og med 1. februar, vil vi publisere et nytt tips, slik at alle leserne kan ta del i de smarte sparetipsene!

Kan du bedre?

Les mer om konkurransereglene, premier og hvordan DU kan delta her.

Konkurransens første vinner
Konkurransens andre vinner

Vi gjør oppmerksomme på at flere lesere kan ha sendt inn omtrent samme tips. Der dette er tilfelle, gjelder førstemann til mølla-prinsippet.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer