Internasjonal vs Norsk økonomi

Den forventede oppgangen i internasjonal økonomi uteble i 2001.

Publisert
Sist oppdatert

I 2002 var veksten spesielt svak i Europa og Japan, etter svak vekst i USA året før. Veksten i verdenshandelen var i fjor så lav som 2,6 prosent, etter om lag nullvekst året før.

Saddam og Bush gir usikkerhet

Usikkerheten forsterkes enda mer på grunn av Irak-konflikten. Det hjelper heller ikke at amerikansk økonomi fortsatt er preget av store ubalanser - bygget opp under den sterke oppgangskonjunkturen på 1990-tallet.

Den store usikkerheten omkring amerikansk økonomi har bidratt til en betydelig svekkelse av amerikanske dollar det siste året. Veksten i euroområdet har vært relativt svak, samtidig som mulighetene for ekspansiv finanspolitikk er små. Samtidig har euroen styrket seg betydelig gjennom 2002.

Økt arbeidsløshet

Veksten i arbeidsledigheten har vært sterkest i USA og Tyskland, men også i Frankrike og Storbritannia og Norden har ledigheten økt.

Flere arbeidsløse i Norge

Bruttonasjonalproduktet (BNP) i Fastlands-Norge økte med 1,2 prosent fra 2000 til 2001 og trolig med om lag det samme i 2002. Sysselsettingen målt i personer gikk litt opp fra 2001 til 2002, men ikke nok til å forhindre en økning i arbeidsledigheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer