Internettsvindel

Det er ikke bare i Donald du kan kjøpe en planet eller din egen stjerne. På Internett er nemlig alt mellom himmel og jord til salgs. Enten du vil betale for å se nakne kropper, kjøpe en bit av universet, eller delta i lotterier. Nettet har blitt svindlernes Mekka.

Skal du på ferie til månen - husk romdrakt. Foto: tg
Skal du på ferie til månen - husk romdrakt. Foto: tg Vis mer
Publisert

En viktig huskeregel når du skal handle på Internett er at hvis tilbudet høres for godt ut til å være sant - så er det som regel det. Ordet gratis blir misbrukt til de grader, og ser du tilbud som reklamerer med " Klikk her - få 2000 kroner ", skal det ikke så mye sunn fornuft til å forstå at det bare er lureri.

Kjøp strandeiendom på Månen?

Når våre forfedre utvandret til Amerika, var det flere som ble lurt til å kjøpe Frihetsstatuen. På nettsteder som Buy-A-Star og Cape Canaveral, sies det at du kan kjøpe stjerner for et par hundrelapper. Denne stjernen kan du så kalle opp etter din kjæreste, hund eller svigermor.

- Vær klar over at dette er ren svindel, forteller Kaare Aksnes, professor i Astronomi ved Universitet i Oslo. Aksnes er formann i navngivningskomiteen hos IAU (International Astronomical Union).

IAU er den eneste offisielle myndighet på denne jord som har lov til å sette navn på himmellegemer.

- Du kan ikke kjøpe deg en plass i himmelen, understreker Aksnes. Den eneste måten å bli udødeliggjort på, er å bli en kjent kunstner eller vitenskapsmann, forteller Aksnes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.