Invester i aksjebrev

Glem telekort, frimerker og pins. Har du planer om å samle på noe som vil gjøre deg til millionær i fremtiden, er gamle aksjebrev tingen. Disse papirene har eksistert i 250 år, men det er bare i det siste at folk har begynt å samle på dem.

Aksjebrev er både vakkert, og verdifullt
Aksjebrev er både vakkert, og verdifullt Vis mer
Publisert

Å samle på gamle aksjebrev kalles scripophily, og er en hobby som er i ferd med å vinne stadig større popularitet. Ettersom tilbudet av aksjebrev er begrenset, betyr dette at prisen på de eksisterende vil gå opp etterhvert som flere begynner å interessere seg for denne hobbyen. Det er imidlertid fortsatt mulig å sikre seg sjeldne aksjebrev til en god pris.

Den industrielle revolusjon

Verdens eldste "aksjeselskap" mener man er Stora Kopparberg i Sverige. Allerede på 1200-tallet ble dette selskapet organisert som aksjeselskap. Aksjebrev ble introdusert mot slutten av renessansen, og var et viktig instrument under den industrielle revolusjon. Et aksjebrev fortalte deg hvor mye aksjer du eide i et selskap, og kunne selges fritt uten innblanding av en megler. I løpet av 250 år har tusenvis av slike aksjebrev blitt trykket. Når et aksjebrev ble verdiløst, var det imidlertid mange som kastet dem, og aksjebrev i disse selskapene er ofte ekstremt sjeldne og verdifulle.

Få samlere

Det er estimert at det finnes rundt 100.000 aksjebrevsamlere i verden i dag, og bortimot 2000 av disse bor i Norge. Dette er relativt få, ettersom antall frimerkesamlere ligger langt over 15 millioner. Aksjebrev har faktisk flere likhetstrekk med frimerker ettersom de er vakre, forseggjorte, og laget på kvalitetspapir. Fordelen med et aksjebrev er også at du kan henge det på kontoret eller veggen hjemme. Det er flere detaljer som skiller aksjebrev fra frimerker. De er nummererte, har en signatur fra grunnleggeren av selskapet (eksempelvis som John D. Rockefeller ), og ofte inneholder de en vignett eller tegning inspirert av selskapets logo. Denne tegningen ble laget for å forhindre falsknere i å lage kopier, og er ofte meget detaljrik. Noen aksjebrev har også gulltråder eller segl, som bevis på ektheten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer