Inviterer til lånefest

Rekordlave renter gir raske penger.

Publisert
Sist oppdatert

Inviterer til lånefest

  1. Så mye låner bankene deg


For halvannet år siden sjekket DinSide Økonomi hvor mye du som privatkunde kan få låne hos de fem største bankene i Norge.

Rutsjetur

Inviterer til lånefest

Siden da har renten vært på en skikkelig rutsjetur. Norges Banks styringsrente, foliorenten, har stupt fra 7 prosent til 1,75 prosent.


Med andre ord: Det er blitt billigere å låne, og spørsmålet er om ikke bankene ser dette som en anledning til å låne ut mer penger enn før.

Vel og bra det - så lenge rentenivået holder seg lavt. Men hvis - eller vi bør vel heller si når - renten igjen går opp, vil de billige lånene plutselig ikke være så billige lenger.

Større lån

Her ser du resultatene av vår ferske undersøkelse av hvor mye bankene nå er villige til å låne ut.

Konklusjonen er at det er antydning til en større utlånsvillighet hos bankene. Minst en har satt opp lånemulighetene.

Samtidig har DnBNOR fraveket sine tidligere standpunkter, og har nå ifølge informasjonssjefen "ingen offisiell politikk". Dette betyr i realiteten at de utelukkende baserer seg på individuelle vurderinger når de låner ut penger.

Beklagelig


- Vi synes at det er beklagelig at ikke bankene er villige til å gi kundene en enkel tommelfingerregel for hvor mye de kan låne, sier økonomisk rådgiver i Forbrukerrådet, Lasse Billington.

Ifølge Billington legger bankene etter hvert mer vekt på betalingsevne, hvilket altså åpner for muligheten til å låne mer i en periode med lav rente.

- Jeg har sett kunder som har fått låne opp mot fem ganger bruttoinntekten sin. Vi anbefaler at ingen overstiger en gjeldsgrad på mer enn 2,5 ganger bruttoinntekten, sier Lasse Billington.

Han tilføyer at det er tall som viser at folk får låne til en større andel av boligen enn før.

- Det er bekymringsverdig, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer