IPA - best for ekte 78-ere

Som om vi ikke hadde nok tre-bokstavforkortelser allerede, har enda en, IPA, dukket opp de siste par årene. Men IPA er nok best for folk under 50 år, sier Storebrand.

Publisert

Og med denne litt kryptiske innledningen, starter vi vår lille innføring i IPA. For å holde på oppmerksomheten din, avslører vi heller ikke hva de tre bokstavene er forkortelsen for før litt lenger nede.

Hva i huleste er IPA

Vi kan avsløre med en gang at IPA er en spareform med ganske store skattefordeler. Du får anledning til å spare inntil 40.000 kroner pr. år, og trekke sparebeløpet fra din alminnelige inntekt, slik at du reduserer skatten din med 28 prosent av det du sparer.

Det sparte beløpet kan du velge om du vil sette i aksjefond eller bank, med tilhørende risiko og avkastning. Et vanlig konservativt anslag over avkastningen på aksjer er vel 10% p.a., men sparing i aksjer har alltid en risiko. Sparer du i bank, har du mindre risiko, men også lavere avkastning, for tiden ca 6%. Du betaler ikke inntektsskatt av avkastningen av IPA-midler så lenge du ikke tar pengene ut, og heller ikke formuesskatt av det du har spart (inklusive avkastning).

Du kan altså sette inn 40 tusen minus skattefordel (28.800 kroner), og få skattefri avkastning av 40.000 kroner pr år. I utgangspunktet høres dette ut som en dagdrøm for onkel Skrue, men det er altså helt sant.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer