- Det var jo selvfølgelig et uhell. Den sklei rett og slett ned i skåla.
Det forteller en uheldig iPhone-eier, som ikke ønsker navnet sitt på trykk, til Dinside.
I fjor sommer mistet han sin to måneder gamle iPhone 7 i do. Han fikk fisket den opp nærmest øyeblikkelig – fra det lave fallet i det rene vannet.

Hvor vanntett er egentlig iPhone 7?
Han skyldte den lett i springen, tørket den grundig og trykket spent på knappen. Men ingenting skjedde; den var ødelagt.
Apples første «vannbestandige» telefon, som ifølge IP67-sertifiseringen skal tåle å være under vann i 30 minutter, tålte ikke toalettvannet i under ett sekund.
Power nektet å reparere
Mannen hadde kjøpt telefonen hos Power, og butikken insisterte på å sende den inn som en garantisak. Svaret ble som mannen forventet: Apples garanti dekker ikke væskeskader.
«Det er ikke slik at selv om et produkt blir rangert i kategorien IP67, så er den vanntett» stod det blant annet i serviceordren.
Han fikk så butikken til å kjøre en reklamasjonssak, men med samme resultat. Verkstedet fant væske i telefonen, og uttalte:
«Vi kan dermed fastslå med sikkerhet at brukeren har utsatt telefonen for belastninger som langt overskrider grenseverdiene til IP67, og dermed påført enheten skader som ikke faller inn under reklamasjonsretten».

Men iPhone-kjøperen ga seg ikke. Han kjøpte telefonen fordi den tålte vann, og når den åpenbart ikke tålte vann, mente han å ha retten på sin side.
Vant over butikken
Saken ble tatt videre til Forbrukerrådet, og senere til Forbrukerklageutvalget, som kan gi bindende vedtak i slike tvister. Nå, snart ett år etter hans iPhone 7 ble ødelagt, har han fått fullt medhold.
«[Power] har vist til sitt verksteds uttalelse om at telefonen er utsatt for belastninger som langt overskrider grenseverdiene til IP67. I mangel av dokumentasjon på hvor langt grenseverdiene er overskredet, kan uttalelsen ikke tillegges avgjørende vekt» skriver utvalget i vedtaket.
«Utvalget har etter dette kommet til at mobiltelefonen ikke svarer til det som klageren hadde grunn til å forvente når det gjelder holdbarhet og andre egenskaper».

Dette gir loven deg krav på!
Mannen får dermed krav på de 6.500 kronene telefonen kostet, pluss renter og utgifter til undersøkelser.
Lover å følge vedtaket
Power-butikken hvor mannen kjøpte telefonen viser videre til Power sentralt. Der ønsker de ikke å svare på våre konkrete spørsmål, men gir en generell uttalelse.
- Som en større aktør må vi alltid forholde oss til vurderingene fra sertifiserte serviceverksteder som hovedregel, skriver Powers salgssjef Erik Heder-Midtgaard i en e-post til Dinside.
- Når det er sagt tar vi utvalgets konklusjon til etterretning i denne saken, og vil følge vedtaket.
Slik vant han
- iPhone-kjøperen nektet å godta Powers henvisning til at garantien ikke hjalp han, og krevde å kjøre klagen som en reklamasjonssak.
- Etter flere runder med butikken tok han saken videre til Forbrukerrådet for mekling i saken. Da dette ikke førte fram tok han den videre til Forbrukerklageutvalget (FKU).
- Før den tid fikk han en uavhengig ekspert til å undersøke telefonen hans. Her fikk han støtte for sin historie, og uttalelser som «dette er ett brudd på hva Apple reklamerer for».
- Telefonen var dessuten bare to måneder gammel. Apple hevder at iPhone-er kan bli mindre sikre mot vann etter tid, noe Forbrukerrådet mener de har lov til å hevde, men når mobilen var såpass ny styrket det mannens sak.
- Med alt dette vant han gjennom hos FKU. Og Power må enten gjøre som vedtaket sier, eller ta saken videre i rettssystemet.
Ifølge iPhone-kjøperen har ikke Power ennå betalt han pengene. Dinside har også bedt Apple om en kommentar, uten hell.
Reklamasjon, ikke garanti
- Det virker som om Power ikke forstår at norsk lov går foran Apples garanti, sier iPhone-kjøperen til Dinside.
Han er glad for at saken endelig løste seg – det er også Forbrukerrådet.
- Lover butikken at telefonen er vanntett, så skal den være det. Hvis ikke, er det en feil du kan klage på, sier leder for forbrukerdialog Pica C. Høst i Forbrukerrådet til Dinside.
Forbrukerkjøpsloven krever at mobiler skal holde hva de lover. Når de ikke gjør det, kan du reklamere i fem år etter kjøp. Helt uavhengig av hva produsentens garantier sier.
- En garanti kan ikke sette dine rettigheter som forbruker til side, understreker Høst.
- Kjøper du en vanntett mobiltelefon og blir avvist med garanti i reklamasjonsperioden, så klag. Butikken må vise til en feil som skyldes deg, og de har plikt til å undersøke den.
