Ja, disse må du også vaske

Hvis ikke, kan du bli matforgiftet.

BAKTERIESKALL: Spesielt viktig er det å vaske frukt og grønnsaker som du skal skjære opp og servere i biter. Foto: Colourbox.com
BAKTERIESKALL: Spesielt viktig er det å vaske frukt og grønnsaker som du skal skjære opp og servere i biter. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vet sikkert at du bør vaske et eple eller en plomme før du putter den i munnen.

Men hva med appelsiner og meloner – eller andre frukt og grønnsaker som de fleste ikke spiser skallet på?

Les også: Hvor farlig er maten vi spiser

Hygieniske årsaker

Ifølge Mattilsynets artikkel på Matportalen.no kan vasking av frukt og grønnsaker redusere restinnholdet av plantevernmidler med mellom 20-50 prosent. Koking kan fjerne 30-100 prosent, og skrelling 45-90 prosent.

Dette avhenger imidlertid av hvilke midler som er brukt. De fleste vil kun sitte utenpå, men enkelte også finnes inni frukten eller grønnsaken.

Les også: Er økologisk og organisk det samme?

Men uansett skal det ikke være så store rester av plantemidler at det representerer en helserisiko å spise maten uvasket.

Mattilsynet råder likevel alle til å vaske frukt og grønnsaker, gjerne i varmt vann, på grunn av hygieniske årsaker – som å fjerne støv, jord eller lignende.

Les også: Eksotisk mat krever mer koking

Bakterier på overflaten

Og dette rådet gjelder også for frukt og grønt som du ikke spiser skallet på, ifølge forskningsdirektør Einar Risvik ved Nofima (tidligere Matforsk).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer