Ja til barnearbeid

Mye å gjøre hjemme? Slipp barna til med skurekosten og kos dere sammen.

Ja til barnearbeid
Publisert
Sist oppdatert
Gjør ikke den tabben at du feier barnet ditt unna fordi han egentlig er i veien.


Hvorfor gjøre alt selv, når det er mye gøyere å gjøre ting sammen!

- La barna hjelpe til med husarbeidet. I motsetning til mange eldre barn liker småbarn å hjelpe. Gjør ikke den tabben at du feier barnet ditt unna fordi han egentlig er i veien, sier Lise Galaasen, forfatter av boken Småbarnhjelpen til DinSide Helse.

Å investere tid til å vise hvordan ting skal gjøres og anse det som verdifullt samvær og opplæring, kan gi gode resultater i form av rent hus og glade familiemedlemmer.

Les også: Så mye tjener barna

- La barnet få faste oppgaver så fort barnet er gammel nok. På den måten venner barnet seg til at huset er et felles anliggende, det blir selvsagt at de skal bidra. Forklar hvordan han skal gjøre det, og hvorfor.

- Gjør dere husvasken i fellesskap, for eksempel lørdag, kan dere feire at huset er rent med litt god mat, godt drikke og kanskje et spill sammen?, sier hun.

Les også: Gjett hvem gjør mest?

- La barnet være «ordensvakt» hjemme. Ukens «ordensvakt» har kanskje ansvar for å dekke bordet, tørke av benken og slippe ut katta om kvelden. Neste uke er det en annen som har dette ansvaret.

Blir selvstendige

Barnepsykolog Knut Halfdan Svendsen, mener norske barn blir mer selvstendige av husarbeid. Og samarbeid er noe av det viktigste vi kan lære barna våre, og at vi må begynne mens barna er små.

- Allerede fra to-tre-årsalderen kan barn begynne å hjelpe til med å dekke bord, lage mat og hente klær de skal ha på seg. Førskolebarna trenger hjelp og tilsyn fra en voksen når de gjør oppgaver, men allerede fra de er seks år kan de fleste barn rydde rommet uten hjelp, sier han til Aftenposten.

Les også: Gifte menn dropper husarbeid

Fem ryddetips:

Forfatter Lise Galaasen har utarbeidet fem konkrete tips til hvordan poden kan settes i gang.

1. Rydd med én gang: Barn sier ofte at de skal leke mer siden, derfor vil de ikke rydde akkurat nå. Lær barnet å rydde opp etter seg når han er ferdig med en lek, ellers kan huset bli fullt av rot etter aktiviteter han skal fortsette med ’’senere’’. Vær gjerne med ham og rydd innimellom, det er hyggeligere å ha selskap enn å holde på alene, og oppgaven virker ikke så overveldende.

2. Gi barnet et varsel fem– ti minutter før du mener at ryddingen skal begynne. Eventuelt kan du i tillegg sette i gang en klokke som ringer om ti minutter. Da får barnet tid til å avslutte leken, og det går mye greiere å få ham i gang med å rydde.

3. Vær konkret: Fortell barnet akkurat hva han skal gjøre, og hva du mener med at rommet er ryddig. Det er ikke sikkert han skjønner hva du mener med å «rydde på rommet». For et lite barn kan dessuten et kaotisk rom være helt uoverkommelig. Han skjønner ikke i hvilken ende han skal begynne. Si for eksempel at han skal legge alle legoklosser i skuffen, eller at alle bilene skal puttes i esken. Begynn gjerne med å rydde gulvet først, det gir en følelse av plass og rom. Hjelp til du også. Plutselig er hele rommet ryddet.

4. Gjør ryddingen til en lek:

Eksempler:
1) Be barnet telle hvor mange ting han legger på plass. Antagelig vil både han og du bli forundret over antallet.
2) Sett på en barnesang og spør om han greier å rydde for eksempel alle klossene før sangen er slutt. Ryddingen skal gjøres ordentlig, men dette kan gjøre det morsommere å rydde og mindre fristende å ta mange pauser.

5. Ros barnet når han har vært flink til å rydde, særlig når han rydder uoppfordret

FAKTA:

På en gjennomsnittsdag utfører 70 prosent av norske barn mellom 9 og 16 år
såkalt husholdsarbeid.

I tillegg til tradisjonelt husarbeid omfatter det innkjøp, vedlikeholdsarbeid og stell og pass av barn og kjæledyr. Hvis man smører sin egen niste, pakker sin egen sekk eller kjøper klær til seg selv, kommer det inn her. De dagene barna gjør denne typen oppgaver, bruker de i snitt 1 time og 20 minutter på det.

Tradisjonelt husarbeid som rydding, rengjøring og matlaging er det færre barn som er med på, og her er kjønnsforskjellene store: Over halvparten av jentene mellom 9 og 16 år bruker tid til husarbeid på en gjennomsnittsdag, men bare en tredjedel av guttene. De guttene som deltar i husarbeidet, bruker mindre tid enn jentene.

En tredjedel av barna mellom 8 og 16 får betaling for å gjøre oppgaver hjemme, og over halvparten får faste lommepenger.
(Kilde: SSBs tidsbruksundersøkelse fra 2000 og Synovate/MMI)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer