Ja til piller, nei til tobakk

Det kan bli lettere å få tak i medisiner, men vanskeligere å få tak i tobakk.

Det kan bli betydelig vanskeligere å få tak i tobakk i Norge. Les hvorfor her.

 Foto: Colourbox/DinSide
Det kan bli betydelig vanskeligere å få tak i tobakk i Norge. Les hvorfor her.

Foto: Colourbox/DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har det blitt foreslått at det skal bli lettere å få tak i medisiner, men vanskeligere å få tak i tobakk.

Dersom forlagene går gjennom og blir vedtatt, vil det bli like vanskelig å få tak i tobakk som alkohol. Mens piller og reseptfrie medisiner vil bli tilbudt som selvplukk i dagligvarebutikkene.

PRISTEST: Billigste handlekurv

Lettere å få tak i medisiner

Det er ikke mange år siden du måtte på apoteket for å kjøpe hodepinetabletter og nesespray. Den tiden er for lengst over, og nå finner du reseptfrie medisiner i de fleste dagligvarebutikker.

Nå går Legemiddelverket ut og foreslår at medisinene skal stå i butikkhyllene på lik linje med de fleste andre varene.

I dag er butikkene pålagt å holde medisinene utilgjengelig for kundene, slik at de bare kan kjøpes om kunden etterspør dette, men Legemiddelverket mener dette er for strengt.

Konkurransetilsynet applauderer forslaget og tror en utvidelse av medisinsalget vil ha en positiv effekt på prisnivået på enkelte medisiner.

– Flere undersøkelser har vist at prisveksten har vært lavere på de legemidlene som har blitt godkjent for omsetning i dagligvarehandelen. Ordningen med legemidler i dagligvarehandelen kombinert med selvvalg medfører et effektivt konkurransepress på apotekene, sier seksjonsleder Karin Stakkestad Laastad i Konkurransetilsynet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer