Ja til ribbefettet!

Like sikkert som at julemarsipanen nok en gang er til salgs i butikkene, så er de her igjen: Fristende og bugnende som godterier. Disse smekre, deilige og usannsynlig flotte skapningene som får taxi-sjåførene til å kjøre i grøfta og småbarnsfedrene til å glemme minstemann på vei hjem fra jobb. Hvem snakker vi om?

Ja til ribbefettet!
Publisert
Sist oppdatert
Men nå er det snart jul og hvem driter ikke i slankekurene da.


Undertøyspikene fra H&M, selvfølgelig. Det er snart jul og den smarte, svenske klesgiganten kliner til igjen med årets siste reklamestunt som preger hele Norge. 49 kroner for en silkesarong! 99 for en push-up-bh!

Det begynte med supermodellen Cindy Crawford, så ble avdøde Anna Nicole Smith den store heltinnen. De siste årene har franske skuespillere prydet mursteinsbygninger over det ganske land. Men èn ting er sikkert. Pikene skaper både glede, vrede, misunnelse og begjær.

Maren Synnevåg Foto: Per ervland/AI
Maren Synnevåg Foto: Per ervland/AI Vis mer


Og jammen sant har de ikke ertet på seg både kvinnegruppen Ottar, feministen Gudrun Schyman, likestillingsforkjempere og en haug andre forståsegpåere som mener de skaper slankehysteri i vårt lille, kalde land.

Men nå er det snart jul og hvem driter ikke i slankekurene da. Nå skal vi tylle i oss akevitt, øl, ribbe, graut, pinnekjøtt og julekaker.

– De færreste venter til julaften med å spise julemat. I desember er bare fire prosent opptatt av å spise sunt, mens halvparten av oss er det ellers i året. Vi lar ikke de magre kostholdstrendene stå i veien for et godt, gammeldags julegilde, sier forsker Annechen Bugge i SIFO.

Nei slankekurene får vente til januar.

Å slanke seg er dessuten ikke det mest gunstige du kan gjøre for kroppen, skal vi tro ernæringsekspertene.

Problemet med ”vektøkende slanking” er velkjent. Det gjelder spesielt ved gjentatt bruk av kortvarige slankekurer som skal gi raskt resultat på vekten. De såkalte VLCD-kurene (very low calorie diets) og andre kurer der kroppen ikke får dekket sitt basale karbohydratbehov, er ekstra uheldige.

Under slike kurer vil kroppen nemlig tære på sin egen muskelmasse. Resultatet er at vi får mindre av det vevet som skal bidra til å opprettholde forbrenningen når vi hviler.

Med mindre muskelmasse og nedsatt forbrenning vil vi raskt kunne gå opp mer enn vi gikk ned i vekt.

Les også: Slanking skader helsa

Og det vil vi jo ikke!

Men nå er jula like om hjørnet og i hovedstaden er det tomt for pinnekjøtt, og Mat-Wencke gir gode råd om svor på ribba.

Og kanskje er dette et sunnhetstegn i det ellers helsebevisste Norge. At vi lar H&M-pikene henge der og dingle med sine perfekte kropper, mens vi andre kan kose oss i fred. At vi tar velmente råd for en sunnere jul med en klype salt og heller spiser julematen med god samvittighet.

Jeg mener vi alle skal få kose oss med god mat og drikke i jula, og slutte å telle kalorier i høytiden.

For som slankedronninga Jeanette Roede sier: De fleste kiloene legger du ikke på deg mellom jul og nyttår, men mellom nyttår og jul.

God jul!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer